2 juni 2019

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Joh 16:33

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Bakgrundstexten för den här stunden är hämtad från Johannesevangeliets 16:e kapitel och 33:e vers, där Jesus säger: ”Detta har jag talat till er, för att ni skall ha frid i mig. I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen.” Innan jag går vidare ska jag be om nåd att kunna förmedla budskapet med rätt insikt.

”Gode Gud! Jag kommer inför ditt ansikte med en bön om att kunna förmedla ditt ord på ett sådant sätt att din Andes kraft kan vägleda det in i de hjärtan som är öppna för dig och ditt tilltal. Hjälp mig, Herre, så att den här stunden får bli till välsignelse och vägledning för den som längtar efter dig, till stöd och hjälp i sitt liv. Amen.”

När Jesus ber så säger han ”ni ska ha frid i mig.” Vad betyder det?

Jo, det betyder att Han, som Jesaja profeterade om, mer än 700 år innan Jesus kom till vår värld, är ”Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste (Jes 9:6 – 1917).

Vi får alltså räkna med att ha frid i honom och genom honom själv – Fridsfursten.

”Så skall herradömet bli stort och friden utan slut…” står det i vers 7.

I samband med att Jesus lovar att Fadern ska sända den Helige Ande, Hjälparen, till oss, i Jesu namn, så säger han också:

”Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa” (Joh 14:27 – SFB).

MUSIK

Resultatet av den Helige Andes arbete i oss är en djup och bestående frid. ”Inte ger jag er en sådan frid som världen ger” sa Jesus. Vad menade han med det? Finns det olika slags frid?

Ja, den frid som världen erbjuder är inte hjärtats djupa frid, utan kan mer beskrivas

som frånvaro av konflikter – i bästa fall. Den frid som Jesus talar om är ett tillstånd av övernaturligt lugn och en trygg övertygelse om att allt är väl och ska gå väl till slut, hur omständigheterna, utifrån sett, än verkar att vara. Guds frid ger inget utrymme för rädsla, varken i nuet eller för framtiden. Givetvis kan känslan av frid bli attackerad av vår själafiende, djävulen och hela hans anhang av onda makter och demoner, men vi får inte glömma att den slutgiltiga segern redan är vunnen – av Jesus på korset.

Det Jesus säger i Johannes evangelium, kapitel 14 och 16, är sammanfattningsvis att du och jag ska FATTA MOD. Visst kommer vi att möta svårigheter, det är ofrånkom-ligt, i en värld som hatar Guds sanning och rättvisa - men vi är aldrig ensamma.

”Jag är med er alla dagar intill tidens slut” sa Jesus (Matt 28:20 – SFB).

”Ni ska ha frid i era hjärtan och sinnen. Här på jorden kommer ni att möta många sorger och bedrövelser, men var vid gott mod för jag har segrat över världen” säger Jesus (Joh 16:33 – HfL).

MUSIK

Profeten Hosea -samtida med Jesaja- skriver: ”Låt oss lära känna Herren, ja, låt oss sträva efter att lära känna honom. Hans uppgång är så viss som morgonrodnadens, och han skall komma till oss lik ett regn, lik ett vårregn som vattnar jorden” (Hos 6:3).

Gud vill välsigna dig och mig, men bara om vi vill följa honom helhjärtat och leva ett rent och heligt liv i hans gemenskap. Kanske måste vi då förändra oss på flera olika sätt – och kan vi inte det själva, måste vi åtminstone LÅTA OSS BLI FÖRÄNDRADE.

”Anden är villig, men köttet är svagt” sa Jesus (Matt 26:41) och därför har jag ingen större tilltro till vår egen förmåga att vi -på ett bestående sätt- skulle kunna förändra oss själva. Men Gud som själv har skapat oss och ”tänker på att vi är stoft,” han kan förändra allt, både inom oss och omständigheterna omkring oss. (Ps 103:14).

Vi måste vara mycket vaksamma och se till så att inte synden drar ner oss på en sådan nivå så att vi inte längre är intresserade av att bli förändrade. Om vi vill ta emot Guds välsignelser, så måste vi också vara öppna för hans ledning och tillrättavisning.

Vårt intresse för en bestående förändring måste visa sig i handling. Det räcker inte med någon sorts ’läpparnas bekännelse’ eller att försöka låtsas vara överlåten. Gud genomskådar allt sådant hyckleri.

MUSIK

Jag tror att Gud vill att vi ska vara helt beroende av honom och hans kraft genom den Helige Ande. Men äran delar inte Gud med någon annan. Därför måste vi vara noga med att inte tro oss vara något som vi inte är.

Givetvis finns det områden där Gud har gett oss kunnighet och begåvning, så att vi kan förvalta ordet och förmedla det enligt Guds vilja, men ’problemet’ är att vi då kan frestas att göra arbetet för Gud helt på egen hand - och då ligger högmodet på lur.

Ökenvandrarnas avfall är ett varnande exempel. Därför skriver Paulus att:

”Den som menar sig stå, skall se till att han inte faller” (1 Kor 10:12 – SFB).

”Min nåd är nog för dig, ty kraften fullkomnas i svaghet” svarade Herren aposteln Paulus när han bad om att bli befriad från den ”törntagg i köttet” som han fått för att han inte skulle förhäva sig över sina höga uppenbarelser. (2 Kor 12:9 – SFB).

Det är inte förrän vi inser våra egna begränsningar som vi verkligen förstår hur utsatt vår situation är, och vänder oss till Gud. Du och jag MÅSTE lita på honom i stället för på vår egen energi, uthållighet eller begåvning.

Vår egen svaghet fostrar också vår karaktär som kristna, fördjupar vårt böneliv och får oss att se och förstå att HELA LÖSNINGEN ligger hos Gud och inte alls hos oss själva. När vi inser vår egen svaghet ger Gud oss av sin styrka, och då blir vi starkare än vi någonsin kan bli i oss själva. Det är bara vårt totala beroende av Gud och det som görs genom hans kraft, som blir effektivt och har ett bestående värde.

Guds kraft är störst när vi själva är som svagast.

MUSIK

En kristens uppgift är att i sin svaghet -men med Guds kraft- hjälpa den som är svag.

I sitt 1:a brev till korintierna skriver Paulus: ”För de svaga har jag blivit svag för att vinna de svaga” (1 Kor 9:22 – SFB).

När Paulus och Barnabas efter sin första missionsresa återvände till Antiokia, så står det att ”de styrkte lärjungarna och uppmanade dem att förbli i tron. De sade att vi måste gå genom många lidanden för att komma in i Guds rike” (Apg 14:22).

Paulus skriver i romarbrevet 8:

”Men trots allt detta vinner vi en härlig seger genom Kristus, som älskar oss så mycket att han har dött för oss. Och jag är övertygad om att ingenting kan skilja oss från hans kärlek. Döden kan det inte, och livet kan det inte. Änglarna kan det inte, inte ens själva helvetets makter kan hindra Guds kärlek.

Ingenting kan skilja oss från Guds kärlek, som blev synlig för oss genom Jesu Kristi död på korset. Varken död eller liv, varken bekymmer för denna dagen eller för morgondagen, varken krafter ovan molnen eller nere i djupet, inget kan skilja oss från denna kärlek” (Rom 8:37-39 – SFB).

Det här är ett av de allra starkaste löftena i hela Bibeln. Kristus-troende människor har i alla tider mött lidanden i olika former: förföljelse, fängelse och martyrskap.

I sådana sammanhang kan det vara lätt att tappa tron och känna sig övergiven. Men Paulus förklarar här att det är omöjligt att bli skild från Jesus. Hans död bevisar hans kärlek, och Gud låter oss på det sättet veta hur stor hans kärlek är till oss, för att vi ska kunna vara fullständigt trygga i honom. Men vi får akta oss så att vi inte bara tror på tron, utan tror på Jesus och har en innerlig relation till honom som älskar oss.

MUSIK

”Ty han är vår frid, han som gjorde de två till ett och rev ner skiljemuren. (Alltså den skiljemur som skilde hedningarna från Israel och från Gud). Detta skedde när han i sitt kött tog bort fiendskapen, lagen med dess bud och stadgar, för att av de båda

i sig skapa en enda ny människa och så skapa frid. Så skulle han i en enda kropp försona de båda med Gud genom korset, sedan han där hade dödat fiendskapen”

(Ef 2:14-16 – SFB). Fiendskapen -mellan lagen och nåden- fick alltså dödsstöten vid Jesu kors, där han gjorde slut på hela det judiska lagsystemet och -av nåd- smälte oss hedningar samman med lagens folk till en enda ny person, så att vi till slut fick frid, när vi -genom blodet i samma kropp- blev försonade med Gud.

”Ty Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom och genom honom försona allt med sig, sedan han skapat frid i kraft av blodet på hans kors – frid genom honom både på jorden och i himlen” (Kol 1:19-20 – SFB).

Har du sagt ”Tack Jesus!” för att han, Människosonen, fullbordade Guds fantastiska frälsningsplan, som fick sådana enorma konsekvenser för oss allesammans?

Genom blodet på korset renades ALLT både i himlen och på jorden. (Hebr 9:12, 23).

”Alla som jag älskar tillrättavisar och tuktar jag” säger han som är Amen, det trovärdiga och sannfärdiga vittnet - upphovet till Guds skapelse. ”Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron” (Upp 3:14, 19, 21 – SFB). Låt oss fästa vår tro på Jesus. AMEN.

MUSIK

Veckans andakter, v 17

  • måndag 22 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dåren säger i sitt hjärta: "Det finns ingen Gud." (Ps 53:2 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den här stunden ska vi vandra vidare på den kristna trons väg, och jag tänkte att vi -lite extra- skulle ge oss in på frågan om Guds existens och hur skapelsen har kommit... Läs mer

  • tisdag 23 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HerrenÄ (Jer 29:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Att Gud har fridens tankar för oss och inte ofärdens, för att ge oss en framtid och ett hopp är underbart. Tänk att du och jag -vanliga människor- har en Gud som älskar oss så... Läs mer

  • onsdag 24 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dock gjorde du honom nästan till ett gudaväsen (Ps 8:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är inget för... Läs mer

  • torsdag 25 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Då började han omÄoch gjorde ett annat kärlÄ (Jer18:4 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro både för vardagslivet och evigheten. I namnet Jesus är alla välkomna till Gud och ingen enda är oduglig, men i vår egen kraft är vi alla... Läs mer

  • fredag 26 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Det finns ingen Gud som kan hjälpa så som Han (Dan 3:29 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Inför den här stunden bad jag om Guds ledning som jag brukar göra och slog upp min bibel. Jag hamnade då på ett ställe i Daniels bok där står det så här: "Men Daniel gjorde sig... Läs mer

  • lördag 27 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett oss löftet är trofast (Hebr 10:23 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden gäller oss som själva känner oss ovärdiga Guds nåd och inte -i våra egna ögon- tycker att vi duger. Inför en helig... Läs mer

  • söndag 28 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Tvivla inte utan tro! (Joh 20:27 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Tomas, en av de tolv lärjungar-na, hade svårt för att tro på att Jesus verkligen var uppstånden. Men Jesus kritiserade honom inte, och sa inte att han var ovärdig att vara en lärjunge. I Tomas hjärta fanns... Läs mer