2 februari 2020

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Ur texterna i samband med Jesu bergspredikan kan man hämta mycket kunskap, uppmaningar om det mänsk-liga livet och förmaningar om mellanmänskliga relationer. Men innan jag går vidare ska jag be Gud om hjälp och vägledning så allt blir rätt tänkt och framfört.

”Gode Gud! Du vet vad jag har i sinnet att tala om under den här stunden. Hjälp mig genom din Andes vägledning att förmedla budskapet om dina väldiga gärningar på rätt sätt, till välsignelse för både mina lyssnare och mig själv. Amen.”

”To be or not to be”, skrev Shakespeare i sin ”Hamlet”. ‘Att vara eller inte vara’ det är en existentiell fråga för den här världen och tiden. Men jag skulle vilja ställa en mycket viktigare fråga till dig, som också handlar om din existens - men inte här i tiden, utan för evigheten: ”Har du eller har du inte Jesus, som din Herre?” det är frågan. Alltså inte bara för den här tiden, nu så länge du lever, utan för evigheten.
Kanske du säger att ’så där kan man väl inte tänka’…
Vaddå evigheten? Jag vill leva här och nu…
Javisst, men Gud har själv lagt evigheten i människornas hjärtan står det i min bibel. (Pred 3:11 – SFB).

Alltså är alla människor evighetsvarelser, oavsett om vi vill eller inte. Gud frågade inte vad vi tyckte om det när han skapade oss. Eftersom han själv är av evighet så ansåg han att vi också -som hans älskade skapelser- skulle ha ett evigt liv, i hans gemenskap.

MUSIK

Frågan är VAR vi ska tillbringa vår evighet? Där har vi ett eget val som bara beror på vårt personliga ställningstagande till Guds Son, Jesus Kristus, HÄR under ’vår stund på jorden’ - som Wilhelm Moberg skrev så fint.

Kanske har du, som så många andra, aldrig funderat tidigare på det här med evigheten och vad som händer när ditt liv en gång är slut. För slut tar det ju... det är väl det enda som vi är absolut säkra på i en för övrigt osäker värld. Det är kanske dags att börja tänka på det nu - om du inte har gjort det förut.

Bibeln innehåller ju bland annat en samling levnadsregler för oss människor, både för vår livstid på den här sidan av vår fysiska död och på den andra sidan. För det finns en ’andra sida’ även om du kanske inte tycker om att tänka på det. Om det är så att du känner ett obehag inför tanken, så beror det antagligen på att du aldrig tagit ställning till bibelns budskap och den goda nyheten om att Jesus Kristus förlåtit all din synd och tagit på sig all din skuld. För hade du gjort det så finns det ingen anled-ning att känna oro eller obehag inför döden. Snarare tvärtom skulle man kunna säga, eftersom någonting som är mycket bättre i så fall väntar dig. Jag menar inte att man ska längta bort från det här livet, som Gud har gett oss, men jag menar att när man funderar på evigheten så är det någonting helt annorlunda.

Tänk så kort del av tiden som vi lever här. 70 år eller 80 om livet blir långt - kanske till och med 90 eller 100 om du får va frisk och Gud låter dig leva så länge. 

MUSIK

Apropå ålder så satte Herren Gud, före syndafloden, en gräns för människornas ålder. Så här står det på ett av bibelns första blad: ”När människorna började föröka sig på jorden och döttrar föddes åt dem, såg Guds söner att människornas döttrar var vackra, och de tog till hustrur alla de ville ha. Då sa Herren: Min Ande ska inte bli kvar i människorna för alltid på grund av deras förvillelse. De är kött och deras tid skall vara etthundratjugo år” (1 Mos 6:3 – SFB).

Men även om du skulle uppnå den högsta ålder som Gud enligt sitt eget ord har bestämt, så är det ju som en vindfläkt i förhållande till evigheten - eller hur?

När man talar om evigheten så är det ju, enligt min uppfattning, ett tidsbegrepp som betyder evig tid. Men evig tid innebär ju också obegränsad eller gränslös tid. Om tiden är gränslös och du ska leva i evighet så har den ju fullständigt tappat sin betydelse som tidsbegrepp. Tid betyder ju ingenting om den inte är begränsad på något sätt – eller hur?

Ibland säger du kanske ’Nä, nu måste jag skynda mig, jag har inte tid längre.’ Vad betyder det?
Jo, det betyder att den tid du har till ditt förfogande för någonting som du ska uträtta - vad det än handlar om - är begränsad. Om den inte vore det, så spelade det ju ingen roll - eller hur? Det är svårt för oss människor att tänka i sådana banor som att tiden är gränslös.

Vad är tid egentligen? Jo, det är ett NU som finns där, sekund för sekund, mellan det som har varit och det som ska komma.

MUSIK

Vi västerlänningar har ju en föreställning om att livet har en viss tidsmässig längd. Vi kallar den ibland livs-längd eller livs-tid. Om du nu tänker dig ett liv mellan Noll och Hundratjugo år, så befinner vi oss ju allesammans någonstans på den sträckan. Vi kan kalla den sträckan för en människas ’livs-tid’. Den börjar alltså någonstans vid en punkt på den där sträckan och slutar någon annanstans vid en annan punkt på samma sträcka. Från skapelsens början till dess att allting en dag tar slut så finns just ditt livs sträcka någonstans där i mängden av alla andra människors, som någon gång har levt sitt liv här på jorden.

Om det nu skulle behaga Gud att koppla ihop tidens början med tidens slut, ungefär som om du tog ett långt snöre och band ihop den ena änden med den andra, så skulle det ju bli en slinga av något slag – eller hur? Om nu knuten mellan början och slutet inte existerade så skulle ju tiden -för dig- upphöra att vara begränsad och fortsätta oavbrutet i en gränslös cirkelrörelse. Om du nu kunde kasta ut din slinga av tid i rymden så skulle den ändå vara gränslös, men nu som en oerhört liten del i någonting ändå större av gränslöshet – under förutsättning att rymden verkligen är gränslös. Det är nu som du och jag kan få ett riktigt perspektiv på hur liten del vårt liv egentligen är, i förhållande till evigheten. Ändå är den lilla delen -enligt bibeln- helt avgörande för ditt eviga liv. Vi måste förvalta den på rätt sätt och handskas med den så att den inte bara ’går oss ur händerna’. Det är nu man kan börja fråga sig vad meningen då är med livet, alltså den korta tid eller livs-tid som vi fått - var och en av oss här på jorden.

MUSIK

Gud som skapade allt... tiden, jorden och människorna...hade Han någon tanke med sin skapelse och vilken tanke hade han i så fall? Jag är säker på att Han hade en alldeles bestämd tanke med alltsammans, men vad det var helt från början, förutom att människan skulle råda över den övriga skapelsen, det är jag osäker på. I skapel-seberättelsen står det att när Gud hade skapat himlen och jorden, solen, månen och stjärnorna, all slags växtlighet och alla djur så sa Han: ”Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som rör sig på jorden” (1 Mos 1:26 – SFB).

Så skapade Gud människan till sin avbild … till man och kvinna skapade Han dem, välsignade dem och uppmanade dem att vara fruktsamma och föröka sig. ”Och Gud såg på allt som Han hade gjort, och se, det var mycket gott ”(1 Mos 1:31 – SFB).

Allt var alltså gott och bra... men sedan kom synda-fallet, när Adam och Eva lät sin egen vilja gå emot det som Gud uttryckligen hade varnat dem för... och just där bröts den fina gemenskapen mellan Gud och männi-skorna som han hade skapat. Jag vet inte, men jag tror, att Gud som är allvetande mycket väl kände till att människorna som han gett en fri vilja, skulle sätta sig upp emot honom eftersom de inte kunde hantera den fria viljan, som de hade fått, på ett rätt sätt. Den utmaningen var tydligen för stor, och därför föll människorna för frestel-sen att självsvåldigt ta och äta av frukten på kunskapens träd. Alltsedan dess har ju också kunskap och förstånd varit en åtråvärd ’frukt’ på människornas livsträd. Det förde med sig att man började tro att bara man skaffade sig mer kunskap än sina medmänniskor, så skulle man klara sig bättre. Bättre än vad då? Jo, människorna lever ju i en ständig konkurrens och kämpar hela tiden med varandra, fast man inbillar sig ibland att de kämpar mot ett system i stället. Vem är det i så fall som har byggt upp systemet - om inte de själva?

MUSIK

Jag är inte alls emot utbildning och kunskap men hur blir det när alla har mer eller mindre lika hög utbildning? När alla hade 5 år i folkskolan så de kunde läsa och skriva och räkna lite hjälpligt så var det ju bra – eller hur? Blev det bättre när alla skulle gå 7, 8 eller 9 år? Eller när alla skulle in på gymnasiets olika grenar...blev det bättre då? Eller på högskolan eller universitetet? Nej, nej och åter nej! Alla blev högre utbildade men jag kan tyvärr inte se att någonting annat blev bättre. Konkurrensen blev bara värre och människorna blev olyckligare. Det kroppsliga slitet minskade men det själsliga… Hur gick det med det?

Idag sitter miljoner människor vid sina datorer och försöker vara effektivare än någon annan varit tidigare i jordens historia. Varför det då? Vad ska de göra med tiden som blir över när de är sönder-stressade och fortfarande jagar för att bli effektivare? En del hoppar av ekorrhjulet. Andra kämpar på... och får hjärtinfarkt i tidig ålder. Många lider. Kanske är det tid att stanna upp och börja tänka... kanske börja fundera över vad som är livets mening. Den frågan har bara Gud lösningen på. Själv tror jag att livets mening är att be oav-brutet, arbeta och hjälpa varandra – i den ordningen. ”Tro på Gud och tro på mig” sa Jesus (Joh 14:1 – SFB). Gör det, så får du det eviga livet som en gåva av Gud.

Dagens minnesord: ”Sök först Guds rike och Hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också” (Matt 6:33 – SFB).

MUSIK

Hålla en ständig dialog och öppen kontakt med Vår Herre och Gud. Söka Honom och Hans
rättfärdighet först. Älska Honom först och sedan våra medmänniskor som oss själva.

Då skulle allt komma i rätt ordning och vi människor skulle kunna njuta av att leva av vad jorden gav, precis så som det var Guds avsikt att vi skulle kunna göra, en gång när Han skapade alltsammans och bestämde hur allt skulle fungera ihop. Men vi ville gå vår egen väg och så spolierades Guds tanke. Människorna blev varandras konkurrenter och fiender och började bekämpa varandra i stället för att hjälpa varandra. Därför lever vi idag i en värld som inte alls ser ut som den Gud en gång tänkte sig. Människorna lever också på ett sätt som inte alls var Guds avsikt när han skapade dem. Till råga på allt så anklagar människorna Gud för att han tillåter krig och fiendskap mellan dem och inte griper in för att allt ska bli bättre. Ja, inte är det min sak att försvara Gud. Han kan nog försvara sig själv, men jag vill bara visa hur tokigt vi människor beter oss. Men Gud är barmhärtig och har ett nästintill oändligt tålamod med oss. Han väntar därför på att vi ska söka Honom och därigenom få del av Hans välvilja och vägledning för våra liv och allt som vi håller på med. Börja med att söka Honom du också, så ska du få se vad som händer. Tag fram din bibel till att börja med och läs in Guds tankar för hur människorna på jorden skulle leva - enligt de regler som Gud själv satte upp för att hans skapelse skulle ha det så bra och friktionsfritt som möjligt.

Veckans andakter, v 17

  • måndag 22 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dåren säger i sitt hjärta: "Det finns ingen Gud." (Ps 53:2 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den här stunden ska vi vandra vidare på den kristna trons väg, och jag tänkte att vi -lite extra- skulle ge oss in på frågan om Guds existens och hur skapelsen har kommit... Läs mer

  • tisdag 23 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HerrenÄ (Jer 29:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Att Gud har fridens tankar för oss och inte ofärdens, för att ge oss en framtid och ett hopp är underbart. Tänk att du och jag -vanliga människor- har en Gud som älskar oss så... Läs mer

  • onsdag 24 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dock gjorde du honom nästan till ett gudaväsen (Ps 8:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är inget för... Läs mer

  • torsdag 25 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Då började han omÄoch gjorde ett annat kärlÄ (Jer18:4 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro både för vardagslivet och evigheten. I namnet Jesus är alla välkomna till Gud och ingen enda är oduglig, men i vår egen kraft är vi alla... Läs mer

  • fredag 26 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Det finns ingen Gud som kan hjälpa så som Han (Dan 3:29 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Inför den här stunden bad jag om Guds ledning som jag brukar göra och slog upp min bibel. Jag hamnade då på ett ställe i Daniels bok där står det så här: "Men Daniel gjorde sig... Läs mer

  • lördag 27 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett oss löftet är trofast (Hebr 10:23 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden gäller oss som själva känner oss ovärdiga Guds nåd och inte -i våra egna ögon- tycker att vi duger. Inför en helig... Läs mer

  • söndag 28 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Tvivla inte utan tro! (Joh 20:27 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Tomas, en av de tolv lärjungar-na, hade svårt för att tro på att Jesus verkligen var uppstånden. Men Jesus kritiserade honom inte, och sa inte att han var ovärdig att vara en lärjunge. I Tomas hjärta fanns... Läs mer