12 februari 2020

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Jag tänker tala om Jesus och hans 12 lärjungar som han skickade ut bland folket som tillhörde Israels hus. För att de skulle kunna hjälpa människorna ute i byar och städer, så delade han med sig av den makt han själv hade fått. Men innan jag går vidare ska jag be om hjälp och väg-ledning så allt blir rätt framfört.

”Gode Gud! Jag ber dig om förstånd och vägledning i ditt ord så att vi kan se, förstå och ta till oss det som du vill lära oss i dag. Amen.”

Jag läser en bibeltext från Matteus evangelium, det 10:e kapitlet, där det står så här: ”Jesus kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt att driva ut orena andar och att bota alla slags sjukdomar och krämpor. /…/ Och där ni går fram skall ni predi-ka: Himmelriket är nu här. Bota sjuka, uppväck döda, gör spetälska rena och driv ut onda andar. Det ni har fått som gåva, ge det som gåva” (Matt 10:1,7 – SFB).

I den här texten är det 2 saker som är klara och tydliga. Dels att det var Jesus som gav sina lärjungar makt över orena andar och att bota alla sjuka och skröpliga människor... och dels att det budskap som de skulle predika var att ’Himmelriket är nu här’. All makt i himlen och på jorden hade Jesus fått av sin Fader, och därför kunde han nu i sin tur ge ut, eller ’delegera’ makten - t ex att bota sjuka. Lärjungarna hade inte någon egen makt som de kunde använda för att hjälpa människorna, så om inte Jesus hade gett dem av sin egen makt, så hade de inte kunnat göra någon-ting alls själva.

MUSIK

Lärjungarna kunde inte heller undervisa om de djupa andliga sanningarna i Guds rike, men de kunde berätta om Jesus och att i honom var Guds Rike förkroppsligat. Därför räckte det att de talade om Jesus och hans makt och att Han var deras Frälsare och Messias. Precis så är det med mig och dig. UTAN JESUS KAN VI INTE GÖRA NÅGONTING !

Johannes Döparen sa exakt samma sak. Efter mig, sa han, kommer en vars skorem jag inte ens är värdig att lösa upp. Johannes var sänd före Jesus - för att bereda vägen för Honom. ’Se, Guds Lamm som tar bort världens synd’ sa Johannes och pekade på Jesus, när han kom till honom vid floden Jordan för att låta döpa sig.

Hur är det med dig min vän som lyssnar just nu? Förstår du att det är till Jesus som du ska vända dig med allt ditt bekymmer och din oro som bränner i hjärtats innersta? Det är Han - och bara Han - som har fått makten från Gud själv... att stilla hjärtats ångest och oro. Att bota alla sjukdomar och all mänsklig skröplighet. Att skänka frid där ångest råder och bereda ro och harmoni i människohjärtats innersta. Att visa dem meningen med livet och allt som är gott, rent och värt att uppmuntras.

Jag har ingen makt alls i mig själv! Jag är bara rösten av en som ropar i eterhavet, och jag vill -liksom Johannes Döparen- bana väg för ’Det Glada Budskapet’ att det finns nåd i namnet Jesus, för all synd och skuld.

MUSIK

Jag vet inte om du såg något av de uppskattade programmen i TV-serien som hette ”Minns du sången”.
Till min skam måste jag säga att jag såg dem men kommer bara ihåg en enda sak från de 8 programmen... och det är Nils F. Nygrens sång om Guds stora Nåd. Den sången grep mig djupt i mitt hjärta. Texten i kören är så här: ”Nåd över allt förnuft, Nåd över alla gränser, Allting den överglänser... Nåden som Herren ger.”

Sedan var det några verser också men de kan jag inte. För mig är Guds Nåd det enda som räknas på verkligt allvar. Utan den hade inte jag suttit här och talat med dig nu. GUDS NÅD är den enda grunden för Guds kärlek och den frälsning som han har berett för alla som personligen vill tro och ta till sig budskapet.
Lika sant som det är när jag säger UTAN JESUS - INGENTING! så är det när jag säger UTAN GUDS NÅD - INGENTING!

Varför är det så? Jo, Guds Nåd tar bort all min synd och skam i namnet Jesus. Jag är inget helgon, tro inte det. Men om jag faller så får jag resa mig igen och gå vidare.
Det är absolut ’Nåd över allt förnuft, Nåd över alla gränser, Allting den överglänser... Nåden som Herren ger’.
Guds Nåd är det att jag en gång fick höra om Jesus som tar bort all synd och skam.

Ingenting av det kunde jag göra själv. När jag i min förtvivlan ropar: ”Förlåt mig Jesus!” då finns Han där... Han, Jesus, finns alltid där vid din sida när du ropar ut din nöd och ber Honom om att förlåta din synd och ge dig ro i ditt innersta. O, att du ville låta det underbaraste budskapet av allt på vår jord, tränga sig in i Ditt hjärta och sprida sitt ljus, sin frid och sin glädje. Inte för att du presterat någonting... av tro eller ödmjukhet, utan bara för att du öppnat ditt hjärtas dörr och sagt ditt JA till Jesus.

MUSIK

JESUS har makt att förlåta dig din synd och rena ditt innersta från all orenhet, besvi-kelse, bitterhet och ångest som du kanske går och bär på.
Jag vet att du inte klarar av någonting i din egen kraft. Det gör inte jag heller. Vi är allesamman i oss själva helt odugliga när det gäller att klara av frälsningen i egen kraft. Syndens makt är så ohygglig så ingen utom Gud själv kunde klara av den uppgiften - genom att Jesus Kristus offrade sitt eget liv.

Jag förstår det inte, men jag kan läsa om det i min bibel. Guds frälsningsplan sattes i verket av Gud själv en gång för alla... och det kommer aldrig att ske igen. Inte för att det vore omöjligt för Gud - nej, men därför att det inte finns någon anledning till det. Den död som Jesus led på sitt kors för hela mänsklighetens alla synder, var fullt till-räcklig, och behöver aldrig i evighet göras om, förändras eller kompletteras. Den var och är och kommer för alltid att vara FULLKOMLIG ! ”Det är fullbordat” sa Jesus när Han dog för dig. Vad var det som var fullbordat? Jo, det var det uppdrag som Jesus hade fått av sin Fader... att som Guds offerlamm dö för världens synd. Precis som Johannes Döparen hade sagt tidigare.

Jesus fullbordade det frälsningsverk för hela mänskligheten som Gud hade planerat ända sen Adam och Eva syndade i Edens lustgård. Genom en enda människa (Adam) kom synden in i världen och fördärvade hela mänskligheten och genom en enda människa (JESUS) togs alla människors synder bort från dem. Det enda du behöver göra är att TRO PÅ JESUS!

MUSIK

Jesus är din och min Frälsare. I inget annat namn under himlen finns det frälsning, står det i min bibel. (Apg 4:12 – SFB). Därför innehåller också en enda bibelvers - som ibland kallas för ’lilla bibeln’ - allt det som är absolut mest väsentligt för dig, för mig och för alla människor.
Det står så här: ”Ty så älskade världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv” (Joh 3:16 – SFB).

Jag kan inte övertyga dig om den sanningen med någon sorts andlig vishet eller kun-skap. Det kan bara Gud själv genom Sin Helige Ande, som är den 3:e personen i gudomen. Om du låter honom visa dig att evangeliet är sanning... att Gud verkligen finns och är en verklighet... och att bibelordet om Jesu makt att förlåta synder här på jorden är riktigt... (Luk 5:24 – SFB) så kommer du att få uppleva en underbar verklig-het och ditt liv blir förvandlat.

Det blir inte guld och gröna skogar. Det har Gud aldrig lovat i sitt ord. Nej, tvärtom så blir det en kamp för det goda och mot det onda i tillvaron... men den kampen behö-ver du inte strida själv, utan du kommer i varje ögonblick att få hjälp. Kanske du tänker som så, att det där klarar jag aldrig! Nej, det är alldeles rätt... det klarar du aldrig. Men det har Gud aldrig begärt heller. Han har bara begärt att du ska tro på honom, på hans makt och bli stark i Hans kraft - och inte i dig själv. (Ef 6:10 – SFB).

Jag sa förut att det pågår en ständig strid mellan det onda och det goda i tillvaron. Och så är det absolut. Hur ska det sluta, undrar du kanske? Ja, enligt vad Gud själv sagt i sitt ord så kommer han att segra till slut och Satan och alla hans änglar blir då kastade i den brinnande sjön för evigt! Men striden pågår ännu så länge... varje dag.

MUSIK

Det berättas om en gammal indianhövding som hade tagit emot Jesus i sitt hjärta genom att tro på Honom. Någon kom sedan en dag och frågade hövdingen hur det var och hur det kändes i hans hjärtas innersta. Hövdingen svarade att ’det känns som om 2 hundar slåss inom mig. En vit och en svart.’  ”Jaha” sa den som frågade ”och vem vinner då?”  ’Jo’ sa hövdingen ’den som jag ger mat vinner’.  Och det var verkligen ett absolut korrekt svar på hur den där striden pågår mellan det onda och det goda. Den som får ’mat’ - alltså den som man i sina tankar tänker positivt om och tror på... det är den som får ‘mat’, överlever och övervinner det onda. Därför är det så att så länge som du låter dina tankar syssla med Jesus som har övervunnit allt det onda, så länge är du en segrare - med del i den seger som Jesus vann. Och han ger dig då makt att stå som segrare över allt som kan nämnas - alltså allt som överhuvudtaget har ett namn - det ingår i Jesu seger över det onda, och det är också Din del så länge du själv vilar i den segern. Men försök aldrig i din egen kraft - för det är hopplöst. Du står dig alltid slätt mot syndens finurliga och bedrägliga sätt att försöka få dig på fall så länge du lever i den här världen med alla dess frestelser.

Du strider nämligen mot en makt som är så oerhört överlägsen i intelligens och lögn-aktighet så det finns bara en sak att göra för att klara sig. TRO PÅ JESUS, bed till honom och låt Honom ta hand om allt. Då klarar du dig och får det eviga livet.

Dagens minnesord: ”Gud blickar ner från himlen på människors barn för att se om det finns någon förståndig, någon som söker Gud” (Ps 53:3 – SFB).

MUSIK

Veckans andakter, v 29

 • måndag 13 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Så skall det ock vara med Ordet som utgår ur min mun: det skall icke vända tillbaka till mig fåfängtÄ" (Jes 55:11 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är ett lågmält tillfälle till eftertanke, med olika tankar och funderingar om den evangeliska kristna tron. Med... Läs mer

 • tisdag 14 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Sök först efter hans (Guds) rike och hans rättfärdighetÄ" (Matt 6:33) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden är enkel och rofylld... och handlar om vår vardag och evighet... vårt hopp och vår längtan efter någonting... ‘bortom blommorna och sången, (som poeten... Läs mer

 • onsdag 15 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "O, att du ville akta på mina bud. Då skulle frid tillflyta dig såsom en ström, och din rätt såsom havets böljor" (Jes 48:18 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar som vanligt om en vanlig kristen medmänniskas vandring på trons väg - som jag själv till... Läs mer

 • torsdag 16 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Ett brutet rör skall han icke sönderkrossa och en rykande veke skall han icke utsläcka Ä (Matt 12:20) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om ljuset som utgår från Gud, fyllt av nåd och sanning. Men innan jag går vidare ska jag be om Hans hjälp och... Läs mer

 • fredag 17 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Ingen kommer till Fadern, utom genom mig" (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. En lugn och stillsam stund ska vi ha som vanligt, nära Jesus och Guds Ande som jag vill ska leda dig och mig och våra tankar från början till slut. Det är bara då som vi kan få uppleva Guds... Läs mer

 • lördag 18 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot" (Sak 4:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Jag hoppas att vi ska få en lugn och rofylld stund tillsammans nu, du och jag. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds... Läs mer

 • söndag 19 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Jag (Jesus) är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern (Gud) utom genom mig" (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Som vanligt hade jag tänkt att vandra vidare på den kristna trons väg... en väg som går mellan nuet och evigheten. Och den kristna tron handlar... Läs mer