19 april 2024

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Du skall inga andra gudar hava jämte mig (5 Mos 5:7 – 1917)

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Under den senaste tiden har jag fått vara med om att mina ögon öppnats så att jag steg för steg börjar inse något lite av Guds storhet. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds vägledning och hjälp så att allt blir rätt och riktigt.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med två tomma händer, men med ett hjärta som längtar efter att få komma närmare dig. Hjälp mig, Herre, att förstå ditt ord och ta det till mig, så att jag i min tur kan förmedla det vidare till någon lyssnare. Amen.”

Det var något oerhört som Gud gjorde när Han grep in i universums utveckling och bröt syndens makt över människorna genom Jesus Kristus, sin Sons offerdöd. Naturligtvis har du som lyssnar nu förstått det här sedan lång tid tillbaka, men jag har mycket att lära mig än, och är oerhört tacksam för allt som jag får inblick i och en djupare förståelse för, genom Guds nåd.
Nu vet jag mycket väl att många människor inte alls tror varken på de kristnas Gud, Hans makt eller syndens verklighet. Men om man inte vill tro på Gud, så undrar jag om man inte i alla fall börjar undra över hur det står till med ondskan som verkar att breda ut sig alltmer, när man ser krig och meningslöst våld överallt. Och om det finns en ondska och onda krafter, så är det väl inte alldeles orimligt att det också finns något motsatt som är gott, med goda krafter i sin tjänst - eller hur?

MUSIK

Det här med att man funderar över livets onda och goda är naturligtvis ett mänskligt sätt att försöka förstå sin egen plats och meningen med livet. Man kallar det för existentiella frågor, alltså sådant som hänger samman med vår existens som enskil-da individer och personligheter. Den kristna synen på meningen med livet är att vi ska älska en Gud och inte ha några andra gudar jämte Honom (det är ju det första budet). Vi ska också, genom Guds kärlek till alla människor, älska oss själva och älska och hjälpa varandra - eller vår ”nästa” som bibeln uttrycker det. Genom att handla på ett sådant sätt visar vi på Guds godhet och Guds goda avsikt med människan och upphöjer därmed Gud och ärar Hans namn och den som Han har sänt till vår hjälp, nämligen Jesus Kristus, Guds Son. Men problemet är för många att de tvivlar på om Gud finns överhuvudtaget. I stället för att inlåta mig på några långa teologiska förklaringar om det, så vill jag bara säga: ”Ge Gud en chans att bli verklig för dig!” Ge Honom t ex 30 dagar av ditt liv, när du uppriktigt talar om för både Gud, dig själv och andra att nu ska jag absolut sanningsenligt testa om Gud finns. Din egen bibel är en mycket bra ’instruktionsbok’ eller vägledning om livet. Börja t ex med att läsa Markus evangelium i Nya Testamentet, och fortsätt sedan i din egen takt och efter eget val, förslagsvis med de andra evangelierna, Romarbrevet osv. Var bara absolut sann och uppriktig, både mot dig själv och Gud. Han är så angelägen om att varje människa ska finna vägen till Honom, så det är ingen hemlighet hur det går till. Det har varit känt i flera tusen år. Genom hjärtats tro når du i bön till JESUS KRISTUS, Guds Son, ögonblickligen fram till Gud själv. Det är vägen!

MUSIK

Genom tron på Jesus når du i bön fram till Gud, eftersom Jesus är vägen till Gud. Kanske har du det som så många andra människor. Du tycker kanske att ditt liv är meningslöst och inte betyder någonting för någon, varken för dig själv eller någon annan heller. Nu är det inte alls på det sättet, även om jag förstår att du kan uppleva det så eller känna det så ibland. Tyvärr är det ju så att våra känslor styr mycket av vårt liv och våra handlingar, och om våra tankar om oss själva är negativa - vi har som man säger en negativ självbild - då ligger det nära till hands att vi inte tycker att vi duger till någonting alls och därför inte heller har något värde varken för oss själva eller för någon annan.
Eftersom jag ibland känner det så själv så förstår jag alltför väl hur du kan känna det.
En dag ändrades allt det där i mitt innersta... och det hände när jag läste några rader som förklarade att för Gud var mitt liv värt offret av Hans egen Son, Jesus Kristus. Det hade jag aldrig insett fullt ut förut. Visst hade jag både hört och läst många gånger att Gud offrat sin Son för människornas synder och för att bryta syndens makt över människorna om de med sin fria vilja vänder sig till honom och tar emot Honom. Men att just MITT LIV skulle vara värt ett så oerhört offer från Guds sida det hade aldrig gått upp för mig tidigare. Helt plötsligt började jag att förstå lite mer av vad Gud egentligen gjorde, när han lät sin Egen Son bli korsfäst och dödad. VÄRDET AV MITT LIV BLEV MED ENS FULLKOMLIGT OMÄTLIGT! Och precis likadant är det med dig som lyssnar just nu.
DITT LIV ÄR GRÄNSLÖST VÄRDEFULLT FÖR GUD!

MUSIK

Gud har genom Jesus Kristus betalat historiens högsta pris för din själs eviga väl!

DET ÄR DÄRFÖR HAN SÖKER DIG! FÖRSTÅR DU DET? Det är därför Han vill att alla människor ska bli frälsta. Det är därför som Hans nåd är så mycket högre än alla dina sammanlagda synder och allt orätt av vilket slag det vara må, som du vet belastar ditt samvetes innersta. Guds nåd varar från evighet till evighet - står det i din bibel. Nåden är varje morgon ny och den är så hög som himlen är över jorden! Vilken stor Gud Du har!!!

Kampen mellan det onda och det goda står om din själ! Ingenting annat! Priset är från Guds sida redan betalat - med absolut råge - men du måste välja sida själv, eftersom du har fått en fri vilja. Gud vill inte ha några fjantar som jamsar runt honom allteftersom Han ’rycker i snöret’, som om du vore någon sorts sprattelgubbe. Nej, Gud vill ha människor som av egen fri vilja valt att älska Honom och vill vara i Hans närhet nu och för alltid. Nu kanske du frågar dig: ”Vad har jag för nytta av att älska Gud av allt mitt hjärta och av all min själ då?” Jo, det ska jag tala om för dig.
För det första så ställer Gud alla himmelrikets resurser till ditt förfogande, när du går Guds vägar och gör det som är rätt i hans ögon och i enlighet med Hans vilja... Och om inte detta är nog under hela ditt återstående liv, så garanterar Han också ett evigt liv för dig när detta jordiska tar slut. Kan du tänka dig en bättre lön för mödan av att tro och följa Jesus? Sanningen är att det finns ingen bättre UTDELNING på någon INSATS som du kan göra i det här livet! Vinsten är nämligen absolut helgarderad och garanterad av Gud själv!

MUSIK

Varför söker då inte alla människor Gud av hela sitt hjärta? Jo, det beror just på det jag talade om förut, att det finns en OND MAKT - en fiende och ovän -  som dag och natt sår tvivel i deras hjärtan och sinne. Precis som ormen i paradiset fortsätter djävulen - den onde - att säga: ”Skulle Gud ha sagt att det finns synd?.. att det finns förlåtelse?.. och ett evigt liv?..” Djävulen får dig alltså att ifrågasätta Guds Ord och evangeliets budskap som är att  DET FINNS FÖRLÅTELSE FÖR ALL SYND.
Djävulen får dig på olika sätt att tveka och kanske säga i ditt innersta till dig själv: ”Använd nu ditt förnuft människa... sådana där sagor och myter går väl inte en vuxen, modern, intellektuellt utrustad och bildad person som du på, va? Gud och Jesus... det där är ju bara blaha, blaha va? Det förstår du väl att Han aldrig har levt och gjort allt det där som dom kristna säger... dött på ett kors!? VA? Och om Han än skulle ha levt och dött på det där korset... så var det ju i alla fall inte för dina synder Han dog! Det förstår du väl! Så som du har levt rullan och röjt runt!? Va?
Nä, kör hårt och lev livet nu! Ta för dig bara! Tids nog är det roliga slut!
Känner du igen dig - va? Det där med frälsning och sånt där tjafs... näää det är ingenting för dig. Du är ju tuff och ska leva länge än, eller hur? Det där snacket om evigt liv och det... det kan ju vänta med tills du blir gammal och ska dö - eller hur?
Känner du igen de där tankarna? Förstår du inte nu var de kommer ifrån? Jo, de kommer från honom, djävulen... lögnaren från början till slut, som bara bedrar dig och vill lura dig till att inte börja tänka och fundera över livets mening, och undra om vad som händer sedan... när det här livet är slut osv.

MUSIK

Börjar du tänka på det sättet som jag antydde förut... ja, då börjar du kanske undra om det kan vara sant allt det där som de säger om Jesus... och att man kan få frid i sitt hjärta bara genom att tro och så...
Då kanske du börjar fråga och ta reda på vad som är sant... och då börjar det kanske att skapas en längtan i ditt hjärta efter renhet, ärlighet och hederlighet. Då kanske du ger Gud en chans i alla fall - då kanske du tar fram din bibel (har du ingen så kanske du skaffar dig en) och öppnar den och läser om Jesus. Du kanske till och med knäpper dina händer och ber om förlåtelse för dina synder, och upplever att det som jag hela tiden har sagt ÄR SANT. Gud finns och Han lönar den som söker Honom!
Det finns inget annat sätt att få reda på om budskapet om Jesus är sant eller falskt, utan att testa det själv. När du sagt okay, jag vill uppriktigt veta sanningen, och om det är sant att Gud finns och att Jesus har dött för alla mina synder och försonat mig med Gud, då vill jag tro på Honom, få mina synder förlåtna och få frid i mitt hjärta i Jesu namn. När du på ett sådant uppriktigt sätt säger ditt ja i ditt hjärta... då händer det ett övernaturligt ingripande som jag inte förstår eller har någon del i, men Guds kraft kommer då i funktion och övervinner allt som dittills stått emellan dig och Gud och du blir en ny skapelse i Jesus Kristus, enligt Guds eget ord. Du har därmed - som bibeln uttrycker det - på ett ögonblick övergått från döden till livet, eftersom du har valt sida och valt Jesus. Så går det till att finna vägen till Gud, bli försonad med Honom och få ett evigt liv.

Dagens minnesord: ”Tvivla inte utan tro!” (Joh 20:27 – Bibel 2000)

MUSIK

Veckans andakter, v 25

 • måndag 17 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Detta är evigt liv, att de känner dig, den ende sanne Guden, och den du har sänt, Jesus Kristus (Joh 17:3 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden är varken häftig eller tuff Ä men den innehåller ett allvarligt budskap om liv eller död. Jag sa inte liv OCH död Ä... Läs mer

 • tisdag 18 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Den som inte är med mig är emot migÄ (Luk 11:9 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Eftersom den här stunden alltid har en kristen grundton så vill jag att förlåtelsens budskap ska lysa fram med hoppet om en ljus evighet för dig, som en fyr i mörka natten. Men det är inte... Läs mer

 • onsdag 19 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  En tillflykt är Han, urtidens Gud, och här nere råder Hans eviga armar (5 Mos 33:27 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Vi har ju alla ett vardagsliv, även om det ser olika ut för oss. Och alla får vi ha Jesus med oss i vardagslivet, även om våra förhållanden skiftar och... Läs mer

 • torsdag 20 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  I dag, om ni får höra hans röst, må ni icke förhärda era hjärtan (Hebr 4:7 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den här stunden tänkte jag uppehålla mig lite vid de skillnader som människor kan uppleva när man presenterar olika budskap för dem, och varför man hellre... Läs mer

 • fredag 21 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Gud älskar en glad givare (2 Kor 9:7 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden som har en klart kristen och evangelisk profil handlar om vardag och evighet. I dag koncentrerar jag mig särskilt på den stora händelse som i dag ligger närmare dig än någonsin förut Ä... Läs mer

 • lördag 22 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Jesus är vägen och sanningen och livet (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Innehållet i den här stunden vilar på den kristna trons grundval, att Jesus Kristus har försonat hela mänskligheten med Gud. Därför handlar stunden om den kristna trons väg för oss människor i... Läs mer

 • söndag 23 juni

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Om någon lyssnar till min röstÄ (Upp 3:20 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Eftersom den här stunden ska handla om den kristna tron och vår dagliga vandring på trons väg, så hoppas jag att du ska finna någonting av värde för din inre människa, dels genom bibelordet och... Läs mer