18 september 2020

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

”Vet ni inte att lite surdeg syrar hela degen?” (1 Kor 5:6 – SFB).

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. När jag bad om Guds ledning inför den här stunden så föll mina blickar på bibelns ord om det tillfälle när Israels profet, Samuel, hade dött och konung Saul inte hade honom att rådfråga inför striden med filistéerna. Herren Gud lät sig inte heller rådfrågas beroende på att Saul tidigare i upproriskhet trotsat Honom, handlat på eget bevåg och inte lytt Herrens röst i samband med striden mot Amalek. I det läget förklädde Saul sig och gick till en ande-besvärjerska för att få henne att från de döda mana upp Samuels ande, så att Saul kunde fråga honom till råds.
Samuel sa då till Saul: ”Varför har du stört mig och manat fram mig?” Saul svarade: ”Jag är i stor nöd. Filistéerna har börjat krig mot mig, och Gud har vikit från mig och svarar mig inte mer, varken genom profeter eller genom drömmar. Därför har jag kallat på dig, för att du skall låta mig veta vad jag skall göra.” Samuel svarade: ”Varför frågar du mig, när Herren har vikit ifrån dig och blivit din fiende? --- Herren skall ge både dig och Israel i filistéernas hand, och i morgon skall du och dina söner vara hos mig. --- Då föll Saul genast raklång till jorden av förfäran över Samuels ord” (1 Sam 28:15-16, 19-20 – SFB).
Innan jag går vidare ska jag be om Guds vägledning och hjälp så allt blir rätt tänkt och sagt.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med en bön i mitt hjärta om nåden att bli vägledd i bibelordet så att jag förstår det och kan ta det till mig. Jag ber också om hjälp att på rätt sätt kunna förmedla ditt budskap så att det, med den Helige Andes kraft, blir till välsignelse och vägledning för någon lyssnare. Amen.”

MUSIK

Gud hade alltså förkastat Saul på grund av hans upproriskhet och trots mot Guds befallningar. Därför togs kungariket ifrån Saul och gavs i stället åt David.
Min käre vän som lyssnar nu. Herren Gud är mycket noga med detaljerna och vakar över att allt vad Han befallt följs exakt till punkt och pricka.
Vad kan det finnas för anledning till en sådan ‘petighet’ eller ‘kitslighet’ -om man får kalla det så - sett ur ett mänskligt perspektiv? Jo, jag tror att det finns en mycket välgrundad anledning till det. Det är inte alls någon kitslighet eller ovilja från Guds sida att inte kunna ‘tänja lite’ på gränserna för det ena eller det andra. Det är nämligen inte Gud som har något problem utan det är vi som inte förstår att när vi handlar fel och går utanför Guds ramar, då bygger vi in faror för oss själva.
Låt mig ta ett enkelt och praktiskt exempel för att åskådliggöra saken. Vi antar att du har en bil och att du bestämt dig för att till bilen koppla en husvagn. Alla regler om vikter och laster är uppfyllda till punkt och pricka. Blinkers, positions- och bromsljus fungerar oklanderligt och allt ser ut att vara korrekt. Men - det finns ett litet viktigt ‘men’ som kan betyda skillnaden mellan liv och död både för dig själv, dem som du har med dig och andra trafikanter. Hur kan det vara så? Jo, själva kopplingen mellan bilen och husvagnen har inte säkrats ordentligt! Risken för att husvagnen ska hoppa av dragkroken är därför stor. Är det då ‘kitslighet’ om man väljer en annan förare?

MUSIK

Gud är mycket noga med detaljerna. En ynka droppe gift i ett glas rent och klart vatten innebär stor risk för att den som dricker blir förgiftad.

”Vet ni inte att lite surdeg syrar hela degen?” skriver Paulus till korintierna med tanke på synd i församlingen (1 Kor 5:6 – SFB). I hela bibeln används ordet ‘surdeg’ som en bild för orenhet och ondska, som i vår tidsålder har en tendens att genomsyra allt.
Vad Jesus varnar för är ondskan, som om den kommer in i församlingen, breder ut sig och växer, så att den till sist genomsyrar hela ’degen’ eller församlingen.

Om den andliga gudstjänsten skriver aposteln Paulus till romarna:
”Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga tempeltjänst.
Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar Honom” (Rom 12:1-2 – SFB).

Horoskop, andebesvärjelser och liknande, är exempel på sådant som kan föra med sig en uppenbar risk för ‘förgiftning’ av ditt rena hjärtas tro på den ende Sanne Guden och hans Son, Jesus Kristus.

MUSIK

Gud är absolut allvetande, både när det gäller våra yttre handlingar och innersta tankar och motiv. Ingenting går att dölja eller gömma för Gud. Tror du det, så kom-mer du att bli klart och tydligt påmind om det, en dag när du inte räknat med det.
Se därför till att du åtminstone så långt du själv förstår, lever på ett ärligt, hederligt och i allt rättskaffens sätt. Låt ingen orenhet eller falskhet komma in i ditt liv, för då är det mycket stor risk att de små, små stegen ökar på din skuldbörda så att den en dag blir dig övermäktig och du faller på ett sätt som du själv aldrig trodde var möjligt.

Ökenvandrarnas avfall är ett varnande exempel.
”Bröder, jag vill att ni skall veta att alla våra fäder var under molnskyn och att alla gick genom havet. Alla blev i molnskyn och i havet döpta till Mose. Alla åt samma andliga mat och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus. Men de flesta av dem hade Gud inte behag till. De föll och låg kringspridda i öknen. Det som hände dem har blivit ett varnande exempel för oss, för att inte vi liksom de skall ha begär till det onda. /…/ Därför skall den som menar sig stå, se till att han inte faller. Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, Han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall Han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut” (1 Kor 10:1-6; 12-13 – SFB).

Eftersom vi har kommit in på området ‘frestelser’ så är det ju så att det som frestar den ene är helt utan betydelse i sammanhanget för den andre. De frestelser som jag talar om här, har innebörden ‘lockelse till synd’ under förespegling av fördelar och njutning.

MUSIK

”Gud frestas inte av det onda och frestar inte heller någon. Var och en som frestas, dras och lockas av sitt eget begär. När så begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullmogen föder den död” (Jak 1:13-15 – SFB).

Min vän som lyssnar nu! Kanske frestas du av orätt vinning, som utgår från ditt eget penningbegär. Kanske frestas du genom hala ord av kvinnlig fägring och/eller din nästas hustru. Sexuella anspelningar av de mest varierande slag kan du snart inte undkomma, eftersom de finns överallt i samhällets massmedia, informations- och reklamsammanhang. Och varför finns de där? Jo, naturligtvis därför att de är så förförande och ledande i tanken på allt annat än det som reklamen egentligen handlar om. Hur kan det vara så? Ja, ofta tror jag det är så därför att de till viss del är tillåtna, accepterade, legala, lovliga och så vidare... och just därför är de normala ‘spärrarna’ inom oss så låga, dämpade och inaktiva - vilket i sin tur naturligtvis leder till att vi lätt blir överraskade och fångade i det nät av njutningslystnad eller begär som lagts ut för oss.
Var vaksam! Du är mycket mer utsatt för själafiendens listiga anspelningar och angrepp på ditt sinne än du anar. Och ju närmare Jesus du försöker hålla dig, ju mer och listigare blir du anfäktad och angripen, just för att du ska bli förvirrad och om möjligt lämna din tro på Gud. Det är ju det som är själafiendens motiv – dag och natt. Djävulen har bara ett enda syfte med sina attacker, och det är att befolka helvetet med så många människor som möjligt innan hans tid är slut.

Jesus sa: ”I världen får ni lida, men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen” (Joh 16:33 – SFB).

MUSIK

När Jesus talade om de 10 jungfrurna, som en liknelse på himmelriket, tror jag inte att det i första hand var för att tala om att bara hälften av dem var så förståndiga att de hade extra olja med sig i sina kärl. Alla somnade när brudgummen dröjde, men alla vaknade också när han kom - men det hjälpte ju inte. Alltså var det inte frågan om de var onda eller goda, trötta eller sömniga, utan Jesus manade dem allesam-man till yttersta vaksamhet och personlig förberedelse. Det gäller alltså att ALLTID vara redo! Alla 10 trodde att de var redo – men det var de INTE.

När fem av dem vaknade och skulle göra i ordning sina lampor sade de: ”Våra lampor slocknar” och tvingades konstatera att de hade missat en detalj i sina förberedelser för att möta brudgummen. De hade försummat att tänka på vad som skulle hända OM oljan i lamporna tog slut. Jesus sa att de var ”oförståndiga”.
Den oväntade förseningen blev en prövning för tron. Vi kan kanske tycka att Jesus dröjer, men han kommer alltid i rätt tid – alltså när tiden är inne!

”Hur går det med löftet om hans återkomst?” (2 Petr 3:4) säger de som förtalar och hånar. Men det gäller för dig och mig att stå fasta i vår tro och inte låta oss bli lurade.

Dagens minnesord: ”Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar” (2 Petr 3:9 – SFB).

MUSIK

Veckans andakter, v 18

  • måndag 29 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Gud har nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son" (Hebr 1:2 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Vår vardagstro på den ende sanne Guden får ibland sina törnar. Kanske genom vår egen otro eller våra egna tvivel, och ibland kanske genom vad andra människor säger eller... Läs mer

  • tisdag 30 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Är du den som skulle kommaÄ (Matt 11:3 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden har alltid en klart kristen och evangelisk grundton om Jesus Kristus. Det betyder också för mig en solid grund för min vardagstro och evighetslängtan. Men innan jag går vidare ska jag... Läs mer

  • onsdag 1 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara (Matt 24:27 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om en enkel kristen vardagstro, för oss som är ovärdiga men ändå får vara Guds barn därför att Jesus,... Läs mer

  • torsdag 2 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Om ni har tro, bara som ett senapskornÄ (Matt 17:20 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om enkel kristen vardagstro och ett evighetshopp genom Jesus Kristus som vår räddare och Frälsare. Jag sitter och tänker på oss som har en enkel barnatro i vårt... Läs mer

  • fredag 3 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    När detta börjar ske, så räta på erÄ (Luk 21:28 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är en enkel och rofylld stund som handlar om kristen tro i vardagslivet och inför evigheten. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp genom den Helige Ande så allt blir... Läs mer

  • lördag 4 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Är vårt evangelium dolt, så är det dolt för dem som går förlorade (2 Kor 4:3 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Teologin bakom den kristna tron som den här stunden handlar om är mycket enkel. Den kan mycket enkelt uttryckas med 4 ord. JESUS DOG FÖR DIG. Innan jag går... Läs mer

  • söndag 5 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Ljus ska lysa fram ur mörkret (2 Kor 4:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Kristen vardagstro är enkel och det är det som den här stunden handlar om. Både vardagstron och tron på det eviga livet i Guds gemenskap grundar sig helt på Jesus Kristus och hans korsdöd för alla... Läs mer