8 mars 2019

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Hebr 7:19

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Utgångspunkten för den här stunden är bibelns text från Hebr 7:19 som handlar om det gamla förbundet genom Mose lag och det bättre hopp som har kommit genom det nya förbundet i Jesu blod.

Men innan jag går vidare ska jag be om Guds Andes vägledning och hjälp så att allt blir rätt tänkt och framfört av mig.

”Gode Gud! Jag kommer inför ditt ansikte med två tomma händer, men med en bön om hjälp och vägledning i ditt ord, så att budskapet blir förmedlat på rätt sätt. Låt det bli styrt av Din Ande så att det kan tas emot av den lyssnare som är öppen för din röst, till välsignelse och frälsning i Jesu namn. Amen.”

Hebréerbrevets författare lyfter i det 7:e kapitlet fram frågan om fullkomlighet inför Gud kunde vinnas genom att man höll sig, som påbjudet var, till Mose lag. Men det lagens krav har upphävts av Gud genom det evangelium som ensamt pekar på Jesus som mänsklighetens Försonare och Frälsare från all synd och orättfärdighet -till ett evigt liv för alla som tror och bekänner Jesus som Herre.

”Ett bättre hopp har kommit, och genom det träder vi fram inför Gud” står det i fort-sättningen av Hebr. 7 och vers 19. Den levitiska prästtjänsten var ofullkomlig – men var trots det, den grund på vilken Israels folk fått Lagen – och därför måste en annan präst träda fram, en som Melkisedek. ”Ty om prästtjänsten ändras måste också lagen ändras” (Hebr 7:12 – SFB). Melkisedek, som är en förebild på Jesus Kristus, ”har inte blivit präst genom en lag som föreskriver jordisk härstamning, utan i kraft av ett oför-störbart liv. Han får nämligen det vittnesbördet: Du är präst för evigt på samma sätt som Melkisedek. Så upphävs ett tidigare bud, eftersom det var svagt och till ingen nytta” (Hebr 7:16-18 – SFB).

MUSIK

Du och jag funderar kanske inte så mycket på det här med de olika prästtjänsterna i Israel, men för dem var det ju lagens grund och ursprung och därför var det mycket viktigt att man hade helt klart för sig vad lagen lärde om det. När Jesus kom så upp-hävde han ju INTE lagen, utan fullbordade den eftersom den var svag. Jesus sa: ”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda. Amen säger jag er: Innan himmel och jord förgår, skall inte en enda bokstav, inte en prick i lagen förgå, förrän allt har skett” (Matt 5:17-18 – SFB). ”Det som var omöjligt för lagen, svag som den var genom den syndiga naturen (hos människorna) det gjorde Gud genom att sända sin egen Son som synd-offer, han som till det yttre var lik en syndig människa, och i hans kropp fördömde Gud synden. Så skulle lagens krav uppfyllas i oss som inte lever efter köttet utan efter Anden” (Rom 8:3-4 – SFB). Lagen är alltså inte satt ur spel varken för judarna eller för oss andra, men lagens krav uppfylls nu på ett fullkomligt sätt för den som låter sin rättfärdighet bero på tron på Jesus och INTE genom några goda gärningar.

MUSIK

Jag upphör aldrig att förvåna mig över vilka utvägar som Gud skapar, oavsett vilket problem eller vilken situation det gäller. Det är inte bara det att Guds ’problemlös-ningar’ är fullständigt genomgripande och underbara. De är också fullständiga i all sin vishet om alla, både timliga och andliga förhållanden och samband. Jag känner inte till några ord i det mänskliga språket som kan uttrycka Guds totala fullhet.

I sitt andra brev till korintierna uttrycker sig Paulus så här, när han frimodigt, rent och klart predikar evangeliet:

”De otrognas sinnen har denna tidsålders gud så förblindat, att de icke ser det sken som utgår från evangelium om Kristi, Guds egen avbilds, härlighet. Vi predikar ju inte oss själva, utan Kristus Jesus som Herre, och oss såsom tjänare åt er, för Jesu skull. Ty den Gud som sade:

’Ljus skall lysa fram ur mörkret’ han är den som har låtit ljus gå upp i våra hjärtan, för att kunskapen om Guds härlighet, som strålar fram i Kristi ansikte, skall kunna sprida sitt sken. Men denna skatt har vi i lerkärl, för att den översvinnliga kraften skall befin-nas vara Guds och icke något som kommer från oss” (2 Kor 4:4-7 – 1917).

På grund av Guds barmhärtighet och nåd får jag också lov att föra ut Guds budskap om nåden i namnet Jesus på det här sättet ”för att nåden genom att komma allt fler till del skall få tacksägelsen att flöda över till Guds ära” (2 Kor 4:15 – SFB).

MUSIK

För en människa finns det ingenting viktigare än att hon blir frälst och hennes själ blir räddad för evigheten. Givetvis är hennes hälsa och frihet från sjukdom också bra och rätt på allt sätt, men Jesus satte ALLTID frälsningen främst av allt. ”Min vän, du har fått förlåtelse för dina synder” sa han först till den lame mannen. ”Sedan sa han till den lame: Till dig säger jag: Stig upp, ta din bår och gå hem!” (Luk 5:20, 24 – SFB).

Att fariséerna och de skriftlärda tänkte andra tankar och i sina hjärtan ifrågasatte om inte Jesus hädade när han gav mannen förlåtelse för hans synder berodde, som vanligt, på okunnighet och oförstånd. De kunde ju inte förstå att Jesus var både Gud och människa på samma gång. Det tror jag i ock för sig inte att du och jag heller skulle ha kunnat, om vi varit närvarande. Men att förstå är en sak - att tro är något annat - och det kunde de ju ha gjort om de inte varit så förhärdade i sina sinnen och avundsjuka för att de inte själva kunde göra sådana tecken och under som Jesus gjorde eller samla så mycket folk omkring sig. Precis som i våra dagar så ville de framstå som populära och uppmärksammade bland sina medmänniskor, men när de inte blev det så slutade alltsammans som vi vet i att man ropade korsfäst! Korsfäst!

Till och med landshövdingen Pontius Pilatus, som ville frige Jesus, visste att det var av avundsjuka som översteprästerna och de äldste anklagade Jesus för hädelse och för att uppvigla folket (Matt 27:18 – SFB). Men vad hjälpte det när folkmassan hade övertalats att begära att Jesus skulle dödas, trots att Pilatus 3 gånger frågat dem vad Jesus var skyldig till.

Mose lag åstadkom ju inte någonting fullkomligt, som Hebréerbrevets författare påpe-kar, och det kan man ju lugnt hålla med om när man nu kan konstatera vad som hän-de bakom kulisserna. ”Men all vår skuld lade Herren på honom” (Jes 53:6 – SFB).

MUSIK

Eftersom jag inte är jude, så kan jag inte heller förstå hur Mose lag, i tusentals år, kan ha ett så nästintill ogenomträngligt inflytande på sinnena, så att man inte kan tillåta sig att åtminstone ompröva sin inställning till Jesus som Messias. Men motståndet är ju inte heller logiskt på något sätt, utan andligt, och med fädernas förstockade hjärtan i bagaget, är det tydligen förenat med en oerhörd självövervinnelse att ens börja överväga om alltsammans kan vara fel från grunden. I det hänseendet skiljer sig nog inte judarna från andra folk, som under seklernas gång blivit undervisade eller man kanske kan säga ’indoktrinerade eller lurade’ att tro på att sanningen förhåller sig på ett visst sätt och inte på något annat sätt.

Jag tänker t. ex. på vad som hände efter Jesu uppståndelse från de döda, när vakter-na vid Jesu grav kom och underrättade översteprästerna om allt som hade hänt.

Evangelisten Matteus skriver: ”Dessa samlades med de äldste och beslöt att ge soldaterna en stor summa pengar och sade: ’Säg att hans lärjungar kom på natten och rövade bort honom medan vi sov. Och om landshövdingen får höra det, skall vi tala med honom och se till att ni kan känna er helt lugna’. De tog emot pengarna och gjorde som de hade blivit tillsagda, och än i dag är detta rykte spritt bland judarna” (Matt 28:13-15 – SFB).

Att fler och fler s.k. Messias-troende judar, under den Helige Andes inflytande, efter hand kommer till insikt om att bibelns utsagor är sanna och tillförlitliga, är ju från en kristen synpunkt glädjande. Men inte förrän Jesus kommer tillbaka och sätter sina fötter på Oljeberget kommer hela det judiska folket att förstå att Jesus trots allt var deras Messias. Om Jerusalems räddning och ånger skriver profeten Sakarja:

”Men över Davids hus och över Jerusalems invånare skall jag utgjuta en nådens och bönens ande, så att de ser upp till mig, och ser vem de har stungit” - alltså vem de genomborrade på Golgata kors (Sak 12:10 - 1917).

MUSIK

Du och jag kan nu konstatera vilka fasansfulla följder det för med sig att sätta sig upp mot Gud och ifrågasätta hans befallningar, som en del av ökenfäderna gjorde under sin 40 år långa vandring, som inte hade behövt ta mer än några veckor - enligt vad någon räknat ut. Eftersom Gud har en absolut sann och total överblick över allt som sker och alla tankekonstruktioner som människorna har, så vet han ju också hur allt ska skötas och hanteras för att ’resultatet’ ska bli så bra som möjligt enligt hans plan.

Men om människorna själva INTE VILL tro på Gud och förtrösta på att hans råd verk-ligen är de bästa hon kan få tillgång till, så hjälper det ju inte att Gud är beredd att ge henne alla de råd som behövs alldeles gratis, om hon bara söker Guds ansikte först. (Jes 30:15 – SFB). Om jag hade varit Gud så hade jag nog gett upp för länge sedan och tänkt som så att människorna får faktiskt klara sig själva när de inte vill lyssna på mig som har all vishet och allt förstånd.

Men så gör inte Gud. Min erfarenhet är att hans utgångspunkt, och fortsatta vägled-ning av sina barn, alltid är att hjälpa och i gränslös kärlek förlåta och vara barmhärtig, långt utöver vad vi människor kan tänka oss. Att hans tålamod med oss är så stort beror på att han inte vill att någon enda människa ska gå förlorad utan att alla ska omvända sig. (Matt 18:14 – SFB). Tänk över din situation min vän. En dag kommer det att vara försent. Amen.

MUSIK

Veckans andakter, v 18

  • måndag 29 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Gud har nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son" (Hebr 1:2 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Vår vardagstro på den ende sanne Guden får ibland sina törnar. Kanske genom vår egen otro eller våra egna tvivel, och ibland kanske genom vad andra människor säger eller... Läs mer

  • tisdag 30 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Är du den som skulle kommaÄ (Matt 11:3 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden har alltid en klart kristen och evangelisk grundton om Jesus Kristus. Det betyder också för mig en solid grund för min vardagstro och evighetslängtan. Men innan jag går vidare ska jag... Läs mer

  • onsdag 1 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara (Matt 24:27 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om en enkel kristen vardagstro, för oss som är ovärdiga men ändå får vara Guds barn därför att Jesus,... Läs mer

  • torsdag 2 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Om ni har tro, bara som ett senapskornÄ (Matt 17:20 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om enkel kristen vardagstro och ett evighetshopp genom Jesus Kristus som vår räddare och Frälsare. Jag sitter och tänker på oss som har en enkel barnatro i vårt... Läs mer

  • fredag 3 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    När detta börjar ske, så räta på erÄ (Luk 21:28 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är en enkel och rofylld stund som handlar om kristen tro i vardagslivet och inför evigheten. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp genom den Helige Ande så allt blir... Läs mer

  • lördag 4 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Är vårt evangelium dolt, så är det dolt för dem som går förlorade (2 Kor 4:3 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Teologin bakom den kristna tron som den här stunden handlar om är mycket enkel. Den kan mycket enkelt uttryckas med 4 ord. JESUS DOG FÖR DIG. Innan jag går... Läs mer

  • söndag 5 maj

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Ljus ska lysa fram ur mörkret (2 Kor 4:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Kristen vardagstro är enkel och det är det som den här stunden handlar om. Både vardagstron och tron på det eviga livet i Guds gemenskap grundar sig helt på Jesus Kristus och hans korsdöd för alla... Läs mer