25 juni 2024

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Han (Gud) har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder (1 Joh 4:10 – 1917).

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Under den här stunden tänker jag koncentrera mig på det faktum att Jesus älskar dig oavsett om dina gärningar är onda eller goda, därför att han älskar alla människor och har gett sitt liv för dem. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och vägledning genom den helige Ande så att allt blir rätt.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med ett hjärta fyllt av tacksamhet och kärlek till dig, du som har gjort allt för oss människor. Herre, låt mig genom ditt ord, få dela med mig av din frid, välsignelse och glädje till någon lyssnare som verkligen vill ta dig på allvar i sitt liv. Låt någon förstå att din kärlek och nåd inte förändras beroende på hur vi lever våra liv, utan bara beroende på hur stor plats vi ger dig i våra hjärtan. Amen.”

Du och jag får kasta oss i Guds hav av nåd och låta oss omslutas på alla sidor. Vi får bara tacka och prisa Gud som är så god mot oss, alla människobarn.
Det är nog så med de flesta av oss, att vi gärna vill försöka ’kvalificera’ oss för Guds nåd och godhet. Vi försöker göra goda gärningar av olika slag… och vill gärna vara ’duktiga’ för att på något sätt förtjäna Guds omsorg om oss. Och sedan, när vi vänder bak-o-fram på det hela så är det ju logiskt -åtminstone för våra mänskliga tankar- att när vi gör något dumt eller fel, så älskar Gud oss inte längre… och vi förtjänar då inte heller att bli tröstade och omhändertagna.
Det här sättet att tänka är mänskligt – men inte gudomligt. Guds tankar är så mycket högre än våra tankar som himlen är högre än jorden. Det betyder att hur stora våra synder än är, så är GUDS NÅD alltid större. Det är underbart, eller hur?

MUSIK

Men Guds nåd tvättar inte bort vårt samvetes orenhet utan vidare. Nåden finns där visserligen hela tiden, men vi måste ta den till oss. När vår skam och skuld ska bort ur själens och hjärtats innersta, då sker det först och främst genom att vi talar om vad ’saken’ gäller. Vi ’uppenbarar vår synd och överskyler den inte’ (som Skriften säger – Ps 32:5) utan bekänner den och att vi är syndare. Sedan ber vi om förlåtelse för den och rening från den. Och vem vänder vi oss då till?
Jo, vi vänder oss till Honom, JESUS, som ensam har makt att förlåta synder här på jorden (Matt 9:6). Den makten har han fått av Gud och den hade han långt innan han gav sitt liv på korset och försonade oss med Herren Gud. Alltså blir du förlåten om och när du uppriktigt ber om det, vänder om och överger syndens väg… och börjar gå Guds och trons väg i stället. Då renaR Gud ditt samvete och ger dig frid i ditt inre.
Jesus dog för dig och genom blodet på hans kors har Gud berett frid för dig både på jorden och i himlen. (Kol 1:19-20 – 1917). Hur kan det komma sig då? Jo, det står i bibeln att ”utan att blod utgjutes gives ingen förlåtelse” (Hebr 9:22 – 1917). Det är Guds sätt att se på syndens otroliga makt att fördärva och förgifta en människas liv. Och den makten kunde inte brytas på något annat sätt än att ett syndfritt liv offrades och blod utgöts.

MUSIK

Jag förstår inte HUR synden kan ha en sådan otrolig makt över oss människor. Jag vet bara ATT den har det. Därför pågår det en ständig kamp, på liv och död… och där -precis i skärningspunkten- befinner du och jag oss. Därför är vi ständigt utsatta för attacker… och vi försöker värja oss och försvara oss, men vi förmår inte det. Vi är helt enkelt alldeles för svaga i oss själva. Vår mänskliga och syndiga grundnatur kan inte -i egen kraft- klara av den situationen. Det är ju därför aposteln Paulus skriver så här i sitt förmanande brev till efesierna: ”För övrigt, bli allt starkare i Herren och i HANS väldiga kraft.” (Ef 6:10-18 – 1917).

Om vi tror oss själva om att med vår egen mänskliga -yttre eller inre- styrka kunna behärska eller övervinna syndens makt, så gör vi alltid en fatal missbedömning. Om det hade varit möjligt för dig eller mig att själva klara av syndens ständiga angrepp på oss, då hade ju inte Jesus behövt dö på ett kors för att bryta syndens makt och för evigt stå som syndens övervinnare. Om du är ärlig och uppriktig så vet du inom dig att det jag säger är sant och riktigt. Det är ingen känslosak utan ett obestridligt faktum att vi alltid kommer till korta i vår kamp mot synden, till dess att vi lierar oss med syndens överman, JESUS, och tror på honom som en gång för alla har övervunnit synden och den eviga döden.

Jag försöker här och nu -så gott jag kan- tala med dig om syndens makt över oss människor och hur vi ska kunna komma tillrätta med det ’problemet’. Jag vet inte hur du har det ställt, men kanske har du inte någon uppfattning om synd överhuvudtaget. Kanske har den tanken aldrig ens passerat din hjärna. Men du har kanske ändå någon gång funderat över ditt liv på något annat sätt…

MUSIK

Kanske har du det ’bra ställt’ med bra arbete, en familj med skötsamma barn och allt går som ’på räls’… som man säger…. ja, det är ju bra alltsammans… men ibland tycker du kanske ändå att det fattas någonting…
Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men din goda ekonomi gör dig inte lycklig, som du trodde att du skulle bli, när du nådde dina drömmars mål på livets karriär-stege…
Där uppe blåser det snålt och kallt… jag vet för jag har varit där… och det är ensamt också… och egentligen undrar du kanske varför det verkar så tomt och innehållslöst?
Vad är egentligen meningen med livet? Är det att slita som en galning, all din vakna tid, för att nå toppen av karriärstegen? Att BLI NÅGON ELLER NÅGOT… är det det saken gäller… att BLI någonting?
Att bli chef av något slag – är det ditt mål?
Bli verkställande direktör eller professor eller någonting annat som verkar fint och bildat? En tjusig titel att sätta på visitkortet? Liksom lite förmer än alla andra… Är det prestige och makt som ditt liv handlar om? Visst borde väl livet ha något annat värde också – eller hur? Ska man leva 60, 70, 80 år eller mer och sedan är allt bara slut?
Vad var det för mening med det? Att lyckas skrapa ihop en summa pengar till dem som lever vidare när din stund på jorden är slut? Det verkar inte särskilt meningsfullt heller – eller hur? Finns det något mer? Vad händer när du dör? Efter döden… finns det något där… eller?

MUSIK

Det finns väldigt många människor som tror att när det här fysiska livet är slut, så dör man och så är det slut, och det existerar inget ’sedan’ – efter döden. Ja, jag kan inte säga emot – därför att där vissheten slutar där börjar trons område.

För att jag ska kunna förklara min tanke på vad som kommer efter det fysiska livet och den fysiska döden, och min tro på detta, så måste jag gå tillbaka genom livets år till det ögonblick då livet uppkom. Jag tror inte att liv är någonting som har uppkommit av en slump eller av sig själv på något sätt genom en ödets nyckfullhet. I så fall skulle vi väl kunna skapa nytt liv med alla vetenskapens landvinningar på olika områden under årtusendenas lopp. Och om liv ändå skulle ha kunnat uppkomma av sig själv, hur skulle då din och min kropp ha tillkommit. Jag avstår ändå från att nämna sådana fantastiska saker som din ande och din själ… Det räcker ju gott och väl med kroppen och den komplicerade konstruktion och funktion som den bygger på.

Men om du trots allt vill insistera på att just DITT liv har uppstått genom en slump, så kan jag naturligtvis inte hindra dig. Men som någon klok och förståndig person en gång sa, så är det lika troligt att livet har uppkommit genom en slump, som att en explosion i ett tryckeri skulle leda till att en bok i din bokhylla blev tryckt… Då förstår du kanske varför jag inte bedömer den sannolikheten som så särskilt stor.

MUSIK

För mig är det helt naturligt att tro på en Skapare vars vilja styrt skeendena så att himmel och jord blev till – med allt som rör sig på, över och under jorden. Om du vill kalla den grunden och skapelseteorin för ’Intelligent design’ eller någonting annat som för en sekulariserad människa kanske framstår som mer ’modernt’ så inte mig emot. Bara du inte får för dig att alltsammans uppkommit slumpmässigt av sig själv utan någon Skapare bakom det hela. Och allt det här som blev skapat fortsätter att följa de universella lagar som Skaparen en gång ställde upp för sin skapelse, till dess att Skaparen bestämmer sig för att ändra på det hela.
DET ÄR GRUNDEN FÖR MIN TRO. Och om Skaparen som skapat livet också säger att döden bara är ett gränstillstånd före det eviga livet, så föredrar jag att tro på det. Alltså tror jag på Skaparens ord om det eviga livet.
Eftersom jag vet lika lite om min tid före min egen födelse, som jag visste om mitt kommande liv när jag föddes, så tror jag på en Gud som skapat mig. Det står i min bibel att Han kände till alla mina livsdagar förrän någon av dem hade kommit och alla var uppskrivna i hans bok, redan innan jag var född. Alltså föredrar jag att sätta  min tro och förtröstan till Honom som har allt i sin hand. Jag tror alltså att bibelns ord är sant till 100 procent.
Min vän! Gå inte miste om det eviga livet. Missa inte målet med din existens bara för att du inte förstår allt än. Ge dig in på trons område och pröva om bibelns ord om Gud, Skaparen, och Hans Son, Jesus Kristus, med den Helige Ande som tredje person i Gudomen, är sant. Synden framträder då också i sin fruktansvärda verklig-het och ditt behov av Guds nåd och förlåtelse för din synd blir kristallklart. Var inte rädd, bara tro!
Dagens minnesord: Gud har gett oss evigt liv och det livet är i Hans Son (1 Joh 5:11).

MUSIK

Veckans andakter, v 29

 • måndag 15 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "O, att du ville akta på mina bud. Då skulle frid tillflyta dig såsom en ström, och din rätt såsom havets böljor" (Jes 48:18 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar som vanligt om en vanlig kristen medmänniskas vandring på trons väg - som jag själv till... Läs mer

 • tisdag 16 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Ett brutet rör skall han icke sönderkrossa och en rykande veke skall han icke utsläcka Ä (Matt 12:20) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om ljuset som utgår från Gud, fyllt av nåd och sanning. Men innan jag går vidare ska jag be om Hans hjälp och... Läs mer

 • onsdag 17 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Ingen kommer till Fadern, utom genom mig" (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. En lugn och stillsam stund ska vi ha som vanligt, nära Jesus och Guds Ande som jag vill ska leda dig och mig och våra tankar från början till slut. Det är bara då som vi kan få uppleva Guds... Läs mer

 • torsdag 18 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot" (Sak 4:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Jag hoppas att vi ska få en lugn och rofylld stund tillsammans nu, du och jag. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds... Läs mer

 • fredag 19 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Jag (Jesus) är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern (Gud) utom genom mig" (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Som vanligt hade jag tänkt att vandra vidare på den kristna trons väg... en väg som går mellan nuet och evigheten. Och den kristna tron handlar... Läs mer

 • lördag 20 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Finns det en man som fruktar Herren, då undervisar Han honom, om den väg han bör välja" (Ps 25:12 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är ett program med kristen grundton som handlar om evangeliet och den kristna trons väg mellan vardag och evighet. Vilken väg är... Läs mer

 • söndag 21 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "På ditt ord vill jag kasta ut näten" (Luk 5:5) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stundens innehåll vilar på evangeliets sanning om att Jesus dog för alla människors synder och att Han uppstod igen genom Guds kraft - för vår rättfärdiggörelses skull. Det innebär också... Läs mer