28 juni 2024

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Utrannsaka mig, Gud, och känn mitt hjärta;pröva mig och känn mina tankar… (Ps 139:23 – 1917)

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Eftersom det här är ett lugnt och stillsamt program med en kristen grundton – om vardag och evighet – så tänkte jag särskilt uppehålla mig vid Guds närvaro i vår vardag och i vårt vardagsliv. Men innan jag går vidare ska jag be om hjälp och vägledning genom den Helige Ande.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med en bön om din vägledning i bibelordet. Jag ber också om hjälp av den Helige Ande, dels när det gäller att själv förstå ordet och dels att kunna förmedla det budskap som du vill ha framfört på ett rätt sätt till någon lyssnare som väntar på din hjälp och vägledning. Amen.”

De första medhjälparna som Jesus kallade var fiskare. Själv var han till i Guds-skepnad, men räknade aldrig det som ett byte utan utblottade sig för oss intill döden på ett kors. Jesus var människa, men hade också gudomlig natur. Det betyder att han levde under samma jordiska villkor som vi. Han behövde alltså luft för att kunna andas, mat att äta och vatten att dricka. Han behövde sova som du och jag… Han blev ledsen och upprörd ibland - och var glad ibland. Han levde alltså mitt i en mänsklig vardag och därför vet han exakt vad en människas vardag är för någonting.

Kan det vara någonting för dig? Gud i vardagen?
Det ska jag tala lite mer om under den stund som följer om du vill öppna ditt hjärta och vara med när vi kastar loss och ger oss ut på trons hav…
Jag ska bara först läsa en vers ur Bibeln, och det är en vers som talar om Guds ska-pelse och om hur allt kom till en gång, när Gud skapade himmel och jord.

MUSIK

Jag läser för dig på Bibelns första blad. Första Mosebokens första kapitel och den 11:e versen där det står så här: ”Gud sa: Frambringe jorden grönska, fröbärande örter och fruktträd, som efter sina arter bär frukt vari de har sitt frö, på jorden.”
OCH DET SKEDDE SÅ.
Just nu tänker jag bara på de första tre orden i den vers som jag läste nyss.
”Frambringe jorden grönska…”
Vill du se på hur Guds skapelse ser ut? Jag vill gärna se hur den ser ut, och därför har jag framför mig där jag sitter, ett exemplar av bibelns ord om ’jordens grönska’.
Jag har en krukväxt framför mig på bordet. Om du inte har sett Guds skapelse på så nära håll förut, så ta fram en krukväxt eller en blomma och titta på den under tiden som jag berättar för dig…
Själv sitter jag nu och tittar på en vackert grön växt som -åtminstone för mina ögon- ser ut som en sorts kaktus. Men den har långa vackert formade blad med små taggar på både undersidan och kanterna av bladen. Den är vacker på sitt eget sätt.
Den har inga blommor och den doftar inte, men den tillhör ändå Guds skapelse. När Gud skapade himmel och jord och sa ”Frambringe jorden grönska…” så fanns den här lilla växten också med i Guds stora plan.

MUSIK

Om du som lyssnar nu tvivlar på bibelns skapelseberättelse… (visst får man tvivla) men titta då på din växt som du har intill dig. Hur tror du att den kom till? Tror du att den bara liksom uppstod ur tomma intet - av sig själv? Någonting som har liv… låt vara i form av en grön växt eller en blomma. Skulle den ha uppkommit alldeles av sig själv? Av ingenting?
”Frambringe jorden grönska” sa Gud, och så blev det så.

Min vän! Varenda gång som du tittar på din lilla blomma eller krukväxt, så vill den tala om för dig att Gud är den som har skapat den, precis som den ser ut.
Antingen du tycker att den ser vacker ut eller inte – så har Gud skapat den i alla fall.

Precis på samma sätt är det med dig!
Kanske tycker du inte själv att du är särskilt vacker… och inte drar du uppmärksam-heten till dig på något särskilt sätt heller kanske, men tänk att Gud har skapat dig ändå. Precis som du är! Och han vet allt om dig in i minsta detalj. Hur skulle han annars ha kunnat skapa dig?
Den som skapar någonting vet ju precis vad han eller hon gör – eller hur? I alla fall bättre än de som sedan ska försöka förklara vad de ser för någonting.
Gud vet precis vad Han har skapat. Det kan du vara alldeles klar över, oavsett om du själv tycker att Han har lyckats eller inte. Kanske hade Han tänkt att ditt liv skulle bli annorlunda än det blev. Men det är kanske inte Hans fel - eller hur? Du har ju faktiskt fått en alldeles fri vilja att handskas med, även om det inte är helt lätt det heller.

MUSIK

Titta på din blomma. Du kan ju slänga den bland soporna om du vill… men det var kanske inte det Gud hade tänkt sig när Han skapade den. Ta hand om blomman i stället. Vårda den ömt och sköt om den. Ta hand om ditt liv. Låt ditt hjärta öppna sig mot himlen och Guds omvårdnad om dig! Tro på Hans Son, Jesus Kristus, och låt Guds frid strömma in i ditt hjärtas inre. Låt ditt innersta blomma upp… till prydnad för Guds skapelse.
Lika nära som din blomma eller kruka är dig… lika nära och ännu närmare vill Gud vara dig. Han är lika nära dig som den luft du andas. Gud säger på ett ställe i bibeln: ”Är jag inte den som uppfyller himmel och jord…? (Jer 23:24). Utan luft skulle du ju inte kunna överleva – eller hur? Utan den luft som Gud har skapat på jorden skulle du snart gå under. Utan Guds underbara grönska som ständigt, varje sekund dygnet runt, intensivt producerar syre så du har något att andas, så skulle ditt liv inte gå att rädda ens för en kort stund. Tänk så beroende du och jag är av Gud och att Han hela tiden uppehåller sin skapelse.
Vi är så beroende av Gud, hans skapelse och hans lagar för sin skapelse, så om Gud glömde oss för ett enda ögonblick så skulle alltsammans upplösas i sina minsta beståndsdelar och förgås. Gud är verkligen med oss i vardagen. Titta på din blomma och tänk på Guds ord: ”Frambringe jorden grönska…”

’Ty Hans (Guds) osynliga väsen, Hans eviga makt och gudomshärlighet har ända ifrån världens skapelse varit synliga, i det att de kan förstås genom Hans verk. Så är de utan ursäkt’ (Rom 1:20 – 1917).

MUSIK

Om nu Gud ser till så att dina allra enklaste livsbetingelser – som luft och vatten – hela tiden blir tillgängliga för dig, mitt i ditt vardagsliv utan att du ens tänker på det, hur mycket mer tror du då inte att Gud verkligen bryr sig om allt det andra också som angår just dig? Gud skapade människan för att han ville ha gemenskap med henne. Därför vill han så gärna att du ska tala med honom varje dag. Tala med Gud – kan man det? Javisst, man talar med Gud när man ber till honom. Bön är samtal med Gud. Han vill höra dig berätta om hur din dag har varit och han vill att du talar om för honom hur du tror att din morgondag kommer att bli… om du är rädd för vad som ska hända eller…
Tala med honom, min vän! Be honom att han hjälper dig med det som oroar dig och tynger dig. Om du vill att Gud ska leda din vilja och dina steg genom livet, så tala om det för honom. Han hör dig och vill bara hjälpa dig. Han vill vara med dig mitt i din vardag… när du kanske håller på att städa… Gud är van vid att städa  och det är nog som någon sa en gång att ’när Gud städar ordentligt i hjärtats innersta så rinner skurvattnet ut genom ögonen…’ Ja, kanske är det så. Åtminstone känner man sig renare och mer tillfreds inombords när man har fått gråta ut. Det är inget konstigt med det. Jesus grät, och då kan det väl inte vara fel om du också gråter ibland – eller hur? Kanske gråter du över att ditt liv inte blev så som du hade tänkt och planerat en gång. Ja, det är mycket som inte blir som man tänker. Men i min bibel står det så här: ’Gå ner till krukmakaren och se när han arbetar vid sin drejskiva. Ibland går ett kärl sönder i krukmakarens hand… Vad gör han då? Jo, han börjar om igen.’

MUSIK

Min käre vän. Visst kan ditt livs-kärl gå sönder, både på det ena och det andra sättet. Men han som har skapat dig han ger inte upp så lätt. Nej, han börjar om igen – om han får lov förstås – för dig.
Titta på din blomma varje dag och kom ihåg att Gud har skapat både dig och den. Var och en på sitt sätt, med sitt utseende och med sina speciella egenskaper. Om du tar emot Guds Son, Jesus Kristus, i ditt hjärta, tror på honom och låter honom sköta om dig i fortsättningen, under resten av ditt liv – så kommer allt att gå bra till slut.
Eftersom Gud vill att alla människor ska komma hem till hans himmel och få del av den himmelska gemenskapen i glädje, frid och harmoni, så vill han förstås att du också ska vara med i den stora vitklädda skaran som Johannes skriver så här om i bibelns sista bok - Uppenbarelseboken:  ”Sedan fick jag se en stor skara, som ingen kunde räkna, en skara ur alla folkslag och stammar och folk och tungomål, stå inför tronen och inför Lammet; och de var klädda i vita, fotsida kläder och hade palmer i sina händer. Och de ropade med hög röst och sade: Frälsningen tillhör vår Gud, honom som sitter på tronen, och Lammet. Och alla änglar, som stod runt omkring tronen och omkring de äldste och de fyra väsendena, föll ned på sina ansikten inför tronen och tillbad Gud och sade: Amen. Lovet och priset, och visheten och tacksägelsen, och äran och makten och starkheten tillhör vår Gud i evigheternas evigheter. Amen” (Upp 7:9-12 – 1917).

Dagens minnesord: ”…när kärlet som krukmakaren höll på att göra av leret, miss-lyckades i hans hand, började han om igen… (Jer 18:2).

MUSIK

Veckans andakter, v 29

 • måndag 15 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "O, att du ville akta på mina bud. Då skulle frid tillflyta dig såsom en ström, och din rätt såsom havets böljor" (Jes 48:18 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar som vanligt om en vanlig kristen medmänniskas vandring på trons väg - som jag själv till... Läs mer

 • tisdag 16 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Ett brutet rör skall han icke sönderkrossa och en rykande veke skall han icke utsläcka Ä (Matt 12:20) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om ljuset som utgår från Gud, fyllt av nåd och sanning. Men innan jag går vidare ska jag be om Hans hjälp och... Läs mer

 • onsdag 17 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Ingen kommer till Fadern, utom genom mig" (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. En lugn och stillsam stund ska vi ha som vanligt, nära Jesus och Guds Ande som jag vill ska leda dig och mig och våra tankar från början till slut. Det är bara då som vi kan få uppleva Guds... Läs mer

 • torsdag 18 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Icke genom någon människas styrka eller kraft skall det ske, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot" (Sak 4:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Jag hoppas att vi ska få en lugn och rofylld stund tillsammans nu, du och jag. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds... Läs mer

 • fredag 19 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Jag (Jesus) är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern (Gud) utom genom mig" (Joh 14:6) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Som vanligt hade jag tänkt att vandra vidare på den kristna trons väg... en väg som går mellan nuet och evigheten. Och den kristna tron handlar... Läs mer

 • lördag 20 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Finns det en man som fruktar Herren, då undervisar Han honom, om den väg han bör välja" (Ps 25:12 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är ett program med kristen grundton som handlar om evangeliet och den kristna trons väg mellan vardag och evighet. Vilken väg är... Läs mer

 • söndag 21 juli

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "På ditt ord vill jag kasta ut näten" (Luk 5:5) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stundens innehåll vilar på evangeliets sanning om att Jesus dog för alla människors synder och att Han uppstod igen genom Guds kraft - för vår rättfärdiggörelses skull. Det innebär också... Läs mer