2 augusti 2020

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Fröjd i Herren är er starkhet (Neh 8:10)

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Jag hade först inte tänkt ha något särskilt tema eller så, men när jag bad över det så kom det för mig att berätta om en händelse för dig.
Och ju mer jag tänker på det, ju mer blir det klart för mig att bibelns ord där det står att ”Fröjd i Herren är er starkhet” (Neh 8:10 – 1917) är så sant och så verkligt och innehållsrikt. Det gäller bara att vi tar vara på de fina ledstjärnorna för våra liv som finns på bibelns blad. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och vägledning så allt blir rätt.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med två tomma händer men med ett hjärta som är vidöppet för dig och för din vägledning i bibelordet. Hjälp mig också, Herre, att på rätt sätt förmedla det budskap som du vill ha framfört. Låt någon lyssnare få uppleva din barmhärtighet till förlåtelse från all synd och till frälsning i namnet Jesus. Amen.”

Jo, jag tänkte berätta för dig vad jag var med om en natt. Jag vet inte vad klockan var, men det kunde väl ha varit framåt morgonkvisten - kanske var klockan 4 eller däromkring. Jag hade vaknat till sådär lite grann av någon anledning, och började inom mig tacka Jesus för Hans nåd mot mig. Tacka Honom för Hans frälsningsunder och för all barmhärtighet och kärlek Han har bevisat mig och min familj under dagar som gått... och fortsätter att göra dag för dag.

MUSIK

Som jag ligger där och ber alldeles tyst inom mig, och verkligen hänger mig åt att tacka och prisa Jesus, och fröjda mig över hans oändliga nåd... så fylls plötsligt mitt hjärta av en sådan glädje och fröjd, så jag kan knappt beskriva det.
Jag minns att jag tänkte: ‘Tänk så underbart att få vara med om något sådant här’.
Jag ville aldrig att det skulle ta slut, och jag insåg till sist att den här frälsningsfröjden i mitt innersta var något fantastiskt positivt, som berikade mig alldeles oerhört inom-bords.
Det här var en så stark upplevelse så jag önskar att jag finge vara med om det varenda dag. Jag vet inte, men kanske har varken du eller jag riktigt förstått Guds sanning bakom bibelns ord att ”Fröjd i Herren är er starkhet.”
Det finns en sorts andlig kraft och styrka som är tillgänglig för alla som med uppriktigt hjärta låter sin själs innersta bara jubla över Guds nåd och Jesu underbara fräls-ningsverk. Herrens godhet mot oss är så oerhörd och rymmer ett sådant mått av daglig kraft så att om vi riktigt förstod det, så skulle vi alltid söka Herren. Under alla timmar på dagen!
Visst kommer Du ihåg det välkända bibelstället, som är bibelns kortaste vers, bara 2 ord: BEDJEN  OAVLÅTLIGEN !  (1 Tess 5:17 – 1917). Alltså: Bed alltid! Utan uppe-håll! Ständigt! Kanske säger du att det kan man väl inte göra. Man har ju så många andra saker också under dagen att syssla med och tänka på. Javisst, har man det, men det hindrar inte alls att du inom dig går ständigt bedjande. Jag skulle vilja säga att det är inte lika viktigt som att äta ditt dagliga bröd... det är VIKTIGARE!

MUSIK

Vad sa Jesus?
Jo, Han sa, att ”människan lever inte av bröd allenast, utan av allt som utgår från Guds mun”.
Vad är det som har utgått från Guds mun? Jo, Guds Ord, förstås. Läs det!
Ät det!  Tänk på det!  Låt det smälta in i din själ och begrunda det!
Jag förstår inte alls hur ordet och välsignelsen hänger ihop. Men det hindrar mig ju inte från att praktisera det ändå, eller hur? Egentligen förstår jag väldigt lite om bönens betydelse och makt... men jag skulle så gärna vilja lära mig mycket mer. Men så mycket förstår jag att har Gud sagt att ”Fröjd i Herren är er starkhet” så är det för att det verkligen är så. Så varför inte ta Gud precis på orden och börja göra precis som Han har sagt.

Låt din egen själ lovprisa Gud med full kraft! Ingen annan än du själv hör det, eller känner till det, men det gör ingenting. Jag tror att du kommer att få uppleva hur en glädjekälla kommer att springa upp inom dig som kommer att revolutionera ditt liv.
Sätt igång bara! Tacka Jesus för att Han har berett en frälsning åt dig som har ett evigt värde, som aldrig förminskas. Prisa Gud för att Han älskar dig så mycket att Han har låtit dig också få reda på den eviga sanningen om nåd och kärlek.  
Låt din bön spränga alla gränser... och låt den nå ända fram till Guds tron, där lovet och priset ska samlas och tona fram som dånet av stora vatten - Gud till ära!

Låt din ande bli fri så att den kan svinga sig upp inför Guds tron. Bind inte ditt intresse bara till den här världen och allt som kan hålla dig tillbaka. Låt din ande släppas loss från allt det jordiska, som ändå kommer att förgås en dag. Lyd bibelns ord och samla dig skatter i himmelen, där ingen stjäler dem för dig och där ingenting
kan fördärva din skatt för dig.

MUSIK

Visst lever vi i den här världen, både du och jag. Men det behöver inte betyda att vi lever av världen på ett sådant sätt att vi blir beroende av den och låter oss låsas fast. Utan låt istället dig själv komma helt loss från allt det jordiska och materiella.
Tänk dig bort ifrån allt vad du äger... som du eventuellt har skrapat ihop här nere... Prisa Gud för att din själ är frälst och att det eviga livets fröjder ligger framför. Det här jordelivet är bara en blek och glåmig skugga av det eviga, som Gud har berett åt alla dem som älskar Honom och sätter Honom absolut först i sina liv.

Ibland har jag förstås, liksom du kanske, försökt att tänka mig in i och föreställa mig det himmelska livet. Men jag tror inte att det är någon mening med det, därför att vi kan ändå inte förstå vad Gud har berett.

Det står skrivet:
”Vad intet öga har sett och intet öra har hört och vad ingen människas hjärta har kunnat tänka, vad Gud har berett åt dem som älskar honom” (1 Kor 2:9 – 1917).

Men det vi kan göra allesammans är att tacka Gud för allt som Han redan har gjort för oss var och en. Och det räcker och blir över åtminstone för den första evigheten.

MUSIK

Tacksamheten till Jesus känner inga gränser och kan inte ens rymmas i min tanke om vilken tidsrymd det kan gå åt, bara för att tacka Honom för frälsningens under-bara verklighet. Det är ett verk i universum, som aldrig tidigare har utförts och heller aldrig senare kommer att behöva utföras igen.
Syndens makt är för evigt utplånad!  Och Jesus sade, innan Han lämnade vår jord för att gå till Fadern: ”Frid lämnar jag efter mig åt er, min frid ger jag er” (Joh 14:27).

I sin översteprästerliga förbön - i Johannes 17:e kapitel - ber Jesus om att vi som tror på Honom ska vara fullkomligt förenade till ett med Honom. Precis som Han själv är ett med Gud - Fadern. (Joh 17:21-23 – 1917).

Vilken otrolig tanke! Du får vara ett med Gud själv. ”Och jag ska lägga min lag i deras hjärtan” står det. Ja, när jag tänker på det så blir det för mig själv så fantastiskt stort, så jag kan inte omfatta det. Det är för stort till och med för min tanke. Men ändå är det sant. Du och jag, små människovarelser får bli ett med Gud, Skaparen själv.
Vilken oändlig kärlek som strömmar från Guds hjärta!
Ur ditt innersta kan det flyta strömmar av ‘levande vatten’ till hjälp och styrka för dina medmänniskor. Låt din själ föras ut i den ‘dubbla strömmen’ som profeten Hesekiel talar om. Det är inget farligt! Du tappar inte fotfästet på något sätt om du trodde det. Nej du, Guds andliga dimension den rymmer en vishet som är så stor att den över-bryggar allt annat.

MUSIK

Guds tankar och planer genomförs alltid, exakt som Han har beslutat.
Guds frälsningsplan, som Jesus fullbordade med sin död på korset, såg ytligt sett ut som ett otroligt nederlag... men vad var det egentligen? Jo, det var den största seger som någonsin proklamerats i universum. Segern över synden och över döden var vunnen!
Människans fiende sedan urminnes tid, Satan - Lucifer, var besegrad! Jesus övervann döden genom att till punkt och pricka följa lagen och uppfylla den precis som Gud hade förutsagt... men som ingen människa dittills hade klarat av. Hur kunde då Jesus klara av det? Jo, därför att Han var både sann människa och sann Gud på samma gång och hade inte del i någon arvssynd. Och den kombinationen hade universum tidigare aldrig skådat.

Men Gud visste hur Han skulle lösa universums syndproblem! Ära vare Gud i höjden!

Guds ärkefiende, Djävulen, blev fullständigt överlistad och utmanövrerad! Och därmed fråntagen all vidare makt. Jesus steg ner till dödsriket och tog ifrån honom nycklarna till döden... och nu har HAN dem i sin hand. Därför är ditt eviga liv i Jesu hand! Och Han släpper dig aldrig... så länge som inte du släpper Honom med din tro!

INGEN och INGENTING kan någonsin rycka din själ ur Jesu hand!

Dagens minnesord: Herren är min starkhet och min lovsång (Ps 118:14 – 1917)

MUSIK

Veckans andakter, v 32

 • måndag 3 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Fråga vilken väg som är den goda vägen, och vandra på den (Jer 6:16 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. I dag vill jag betona evangeliet om Jesus, Guds Son, och den stora hjälp som det kan vara för oss människor, dig och mig, att ha en sådan fast tro och övertygelse i... Läs mer

 • tisdag 4 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Jag är med er alla dagar intill tidens ände (Matt 28:20 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden är till för dig som vill ha ro och stillhet, lyssna och minnas. Kanske minns du någon av de gamla sångerna från din barndoms besök i kyrka, kapell eller bönehus, och... Läs mer

 • onsdag 5 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Detta har jag talat till er, för att ni skall ha frid i mig" (Joh 16:33-1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. I dag tänker jag särskilt på dig som känner oro i ditt hjärta. Kanske oro inför livets allvarÄ hur det ska bli i framtiden eller hur du ska orka med ditt stressade... Läs mer

 • torsdag 6 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Herren Gud danade människan av stoft från jorden och inblåste livsande i hennes näsa, och så blev människan en levande varelse (1 Mos 2:7). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Jag hoppas att du vill vara med mig, tillsammans med ett budskap om vardag och evighet. Kanske blir det... Läs mer

 • fredag 7 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Vaka och bed att ni inte kommer i frestelse. Anden är villig men köttet är svagt (Matt 26:41) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Jag hoppas att den här stunden ska ge dig stillhet och ro med frid och tröst till ditt hjärta. Även om allting runt omkring dig skulle vara oro och... Läs mer

 • lördag 8 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Så tänk då på din Skapare i din ungdomstid, förrän de onda dagarna kommerÄ (Pred 12:1). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Trots att den här stunden är stilla och rofylld så ska jag tala om den kraft som frigörs vid en explosion. Men det handlar inte om bomber som bara förstör,... Läs mer

 • söndag 9 augusti

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Bed oavlåtligen! (1 Tess 5:17 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Om du vill vara med mig en liten stund så hoppas jag att ditt sinne är öppet mot evighetens värld och mot det ljus som strålar ut från evangeliet om Jesus Kristus. Det är det enda ljus som kan lysa upp din... Läs mer