21 maj 2021

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Mark 15:31

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Bibeltexten från Mark 15:31 som handlar om hur Jesus korsfästes och hånas, är bakgrund till den här stunden. Men innan jag fortsätter vill jag be om Guds hjälp och vägledning.

”Gode Gud! Du som ser och vet allt och känner oss människor och vårt innersta bättre än vi själva, eftersom du har skapat oss - låt din nåd gå före rätt. Låt oss alla få uppleva din närvaro och vägledning i ordet, med välsignelse och kraft. Amen.”

När Jesus var korsfäst skriver evangelisten Markus att: ”De som gick förbi hånade honom och skakade på huvudet och sade: ’Se på den! Han som skulle bryta ner templet och bygga upp det igen på tre dagar! Hjälp dig själv och stig ner från korset!’ På samma sätt gjorde översteprästerna och de skriftlärda narr av honom och sade:

’Andra har han hjälpt, sig själv kan han inte hjälpa. Messias, Israels konung, han borde nu stiga ner från korset, så att vi får se det och tro!’” (Mark 15:29-32 – SFB).

Till och med hans fiender var tydligen överens om att Jesus hade hjälpt andra men de trodde inte att han kunde hjälpa sig själv. Att Jesus genom att INTE hjälpa sig själv vann en evig seger, också för dem som hånade honom, var förborgat för dem. Deras ord var både sanna och hånfulla på samma gång, när de talade om Jesus som ”Messias, Israels konung” vilket ju var sanningen - även om de inte trodde på den.

MUSIK

Om det var av illvilja och avundsjuka som medlemmarna i Stora rådet raljerade över det anslag som Pilatus hade låtit sätta upp på korset, där det stod vad Jesus var anklagad för, eller om det var av ren okunnighet och oförstånd vet jag inte. Deras sinnen var ju förstockade därför att de själva hade förhärdat sig. Lukas, en av de andra evangelisterna, refererar ju Jesu ord på korset när han skriver: ”Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör” (Luk 23:34 – SFB).

På anslaget på Jesu kors stod det INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum – alltså ’Jesus från Nazaret Judarnas Konung’).

Johannes, den fjärde evangelisten, skriver att man hade olika meningar om vad det skulle stå på anslaget på korset: ”Judarnas överstepräster sa till Pilatus: ’Skriv inte ’Judarnas Konung’, utan skriv att han har sagt sig vara judarnas konung.’ Pilatus svarade: Vad jag har skrivit, det har jag skrivit” (Joh 19:21-22 – SFB).

Helt klart fanns det många motstridiga tankar och funderingar i samband med Jesu korsfästelse. Både från de samtidigt korsfästa rövarna och från dem som passerade förbi Golgata kulle -Huvudskalleplatsen- utanför Jerusalem, den där Långfredagen – och inte har deras antal blivit färre efteråt. Herrens påsk har ju en dubbel betydelse, dels som minne av Israels befrielse från slaveriet i Egypten, och dels som hela mänsklighetens befrielse från slaveriet under Satans välde och död.

MUSIK

Hebréerbrevets författare tar upp det symboliska sambandet mellan påskalammets blod och Jesu blod som rann på Golgata kors. På Guds uppmaning, skulle ju påska-lammets blod strykas på dörrposterna och det övre dörrträet, för att mordängeln när han såg blodet, skulle gå förbi när allt förstfött skulle dö i Egypten. På ett liknande sätt räddar Jesu blod på Golgata kors den som genom tron tar till sig budskapet, och blir på så sätt räddad – inte från den fysiska – men från den eviga döden.

Han skriver: ”Eftersom nu barnen hade fått del av kött och blod, fick han (Jesus) på liknande sätt del av kött och blod, för att han genom sin död skulle göra den maktlös som hade döden i sitt våld, det vill säga Djävulen, och befria alla dem som av fruktan för döden hade levt i slaveri hela sitt liv” (Hebr 2:14-15 – SFB).

Det jag försökt visa här är bara ett av de symboliska samband som vår bibel är full av, och som jag hoppas att både du och jag ska få insikt i, steg för steg, för att vi ska förstå hur Gud, som är historiens Gud, har en total kontroll över allt som sker, oavsett vilken tidsepok det handlar om – om det är en historisk tillbakablick eller ett framtids-inriktat perspektiv.

Jag är övertygad om att Gudsordet innehåller många sådana samband som dels binder samman Gamla och Nya Testamentet och dels pekar på händelser som vi inte ens upptäckt än, men som kopplar samman det förflutna med framtiden på ett fantas-tiskt sätt, som bara Gud har insikt i och kontroll över.

MUSIK

Abrahams offer av sin ende son Isak är en annan sådan händelse i GT som givetvis har sin parallell i Guds offer av sin ende Son, Jesus Kristus i NT.

Jag tänker också på Israels barn som gick rakt igenom Röda Havet på torr mark. Jag vet inte precis vilken framtida händelse man kan tänka sig som en parallell, men psalm 23 kom upp för mig när jag tänkte på det. Det står ju: ”Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag intet ont, ty du är med mig, Din käpp och stav, de tröstar mig” (Ps 23:4).

När GT berättar om Israels folk, som efter 40 långa år i öknen - en hel generation - kommer in i löfteslandet, kan man kanske jämföra det med den livslånga vandring som du och jag genomlevt här i ’tåredalen’ innan vi äntligen är framme och får glädja oss i ’fröjdesalen’ – hemma hos Gud.

När Nehemja fick vara med och bygga upp Jerusalems fallna murar och sätta i stånd alla portarna, så påminner det i alla fall mig om hur jag måste bli stark i Herrens kraft, och dag för dag bygga upp mitt försvar och klä mig i hans vapenrustning (Ef 6:10 ff).

Du som lyssnar just nu, har kanske andra liknande paralleller i ditt liv, som Herren påminner dig om. När du ser dig tillbaka så ser du kanske Guds vägledning och hans trofasthet som du har fått vandra i och följa, utan att du ens har varit klart medveten om det.

Kanske är det dags att låta din själs tacksamhet få fritt utlopp och lyfta sig mot himlens Gud. Prisa dig salig och upphöj i glädje Hans namn som tronar på sina barns lovsånger. Jag tror inte att det finns någonting som så gläder Herren, vår Gud, som lov och pris inför Hans tron, från ett hjärta som flödar över av tacksamhet.

MUSIK

Kanske borde både du och jag lära oss att tacka Gud mycket mer än vi gör. Det står skrivet att vi ska ”tacka Gud under alla livets förhållanden. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus” (1 Tess 5:18 – SFB).

Observera att det INTE står att vi ska tacka Gud FÖR alla livets förhållanden, oavsett hur vidriga de kan vara. Men hur livet än kan gestalta sig så är det ju ändå möjligt att tacka Gud för att HAN ändå är Gud och håller allt i sin hand. Det står också att vi ska be oavbrutet.

I den äldre bibelöversättningen står det: ”Bedjen oavlåtligen” (1 Tess 5:17 – 1917).

Bönen är ju den kontaktlänk som Gud har skapat för att vi ska kunna ha kontakt med honom när som helst under dygnets alla 24 timmar. Om vi alltså följer bibelns upp-maning och ber ’oavbrutet’ så ÄR vi ständigt uppkopplade till Guds hjärta.

Jag är ingen expert på bön, men så mycket tror jag mig ha förstått, att utan bön sker det ingenting i Andens värld. Med bön kan det däremot ske precis vad som helst. Det finns till och med exempel på att Gud har satt sina egna naturlagar ur funktion med anledning av en enda mans bön.

Jag ska läsa ett par bibelverser för dig, som förklarar det jag talar om. Jag läser från profeten Josuas bok, kapitel 10 och jag börjar med den 12:e versen.

Så här står det: ”På den dagen då Herren gav amoréerna i israeliternas våld talade Josua till Herren inför hela Israel: ” Du sol, stå stilla i Gibeon, du måne i Ajalons dal!” Och solen stod stilla och månen blev stående, till dess folket hämnats på sina fiender. Detta står skrivet i ”Den redliges bok”. Solen blev stående mitt på himlen och gjorde sig ingen brådska att gå ner för att fullborda dagen. Aldrig har någon dag, varken förr eller senare, varit lik denna, då Herren lyssnade till en mans ord. Ty Herren stred för Israel” (Jos 10:12-14 – SFB).

MUSIK

”Andra har han hjälpt, sig själv kan han inte hjälpa” sa några medlemmar ur Stora rådet som stod vid korset och hånade Jesus. Om Guds hemliga vishet hade varit uppenbarad för dem, så hade de inte låtit korsfästa Messias, härlighetens Herre.

Om det skriver Paulus till Guds församling i Korint så här:

”Jag hade nämligen bestämt mig för, när jag var hos er, att inte veta av något annat än Jesus Kristus och honom som korsfäst. Svag, rädd och mycket orolig kom jag till er. Och mitt tal och min predikan bestod inte i ord som skulle övertyga genom mänsk-lig visdom utan genom en bevisning i Ande och kraft. Vi ville inte att er tro skulle bygga på människors visdom utan på Guds kraft.

Vishet förkunnar vi emellertid bland de fullkomliga, en vishet som inte tillhör den här världen eller den här världens härskare, som går mot sin undergång.

Nej, vi förkunnar Guds hemliga vishet, den vishet som är fördold och som Gud från evighet har bestämt att bli till härlighet för oss. Denna vishet har ingen av den här världens härskare känt – om de hade känt den, skulle de inte ha korsfäst härlighet-ens Herre” (1 Kor 2:2-8 – SFB). Men som jag sa förut var deras hjärtan förstockade så att de inte förstod vad de gjorde, eftersom de själva tidigare hade förhärdat sina hjärtan. Så kan det gå för dig och mig också om vi inte håller oss nära Jesus, varje dag. Tänk på det! Amen.

MUSIK

Veckans andakter, v 16

  • måndag 15 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Rättfärdighet kommer att tillräknas oss som tror på Honom" Ä Jesus (Rom 4:24) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro i vardagslivet. När jag bad, läste min bibel och funderade på den kristna trons verkliga innehåll, så kom jag att tänka på... Läs mer

  • tisdag 16 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Gud står emot de högmodiga, men de ödmjuka ger han nåd (1 Petr 5:5 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro i vardagslivet och den frihet du är kallad till i Jesus Kristus. Men innan jag går vidare på de tankebanorna i trons värld ska jag... Läs mer

  • onsdag 17 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Bedröva inte Guds Helige Ande (Ef 4:30) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om kristen tro och tvivel i vardagslivet. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och vägledning så att allt blir rätt, både tänkt och sagt. "Gode Gud! Jag kommer... Läs mer

  • torsdag 18 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Bekänn era synder för varandra och bed för varandra (Jak 5:16) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Att tala ut om sina bekymmer med en medmänniska som man har förtroende för verkar vara en gudomlig lösning. Men innan jag går vidare in på det området ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer

  • fredag 19 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Du skall inga andra gudar hava jämte mig (5 Mos 5:7 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den senaste tiden har jag fått vara med om att mina ögon öppnats så att jag steg för steg börjar inse något lite av Guds storhet. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds... Läs mer

  • lördag 20 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Bed oavbrutet och tacka Gud under alla livets förhållanden (1 Tess 5:17-18 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om kristen tro för vardag och evighet. Att tro på Gud och på Guds Son, Jesus Kristus är ingenting som man bara tänker på och sysslar... Läs mer

  • söndag 21 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Var och en som tror på Honom (Jesus) får syndernas förlåtelse genom Hans namn (Apg 10:43 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden innehåller tankar och funderingar om kristen tro både ur ett vardagsperspektiv och från evighetssynpunkt. Men innan jag går vidare... Läs mer