18 juni 2019

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Hebr 1:2

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Från Hebr 1:2 har jag hämtat den bibeltext som handlar om Guds son, Jesus Kristus. Den texten är också bak-grunden till den här stundens tankar och reflexioner. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds Andes vägledning så att allt blir rätt tänkt och sagt.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig och vill börja med att tacka dig för allt som du har gjort för oss människor genom din son Jesus Kristus. Tack för att du i din nåd och barmhärtighet har skapat en ny väg till gemenskap med dig själv. En väg som i dag ligger öppen för alla som vill tro och ta emot din frälsning i Jesu namn. Hjälp mig så att jag på rätt sätt förmedlar ditt ord och det glada budskapet om frälsning. Amen.”

Hebréerbrevet riktar sig till omvända judar och understryker att det gamla förbundets ordning, med möjligheten till rättfärdighet och ett evigt liv genom laggärningar, enligt Mose lag, är avlöst av Jesus och hans offer, en gång för alla.

Därför börjar de 2 första verserna i brevet så här:

”Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son”

(Hebr 1:1-2 – SFB).

MUSIK

Jeremia, som var en Guds profet, förföljdes när han profeterade det som var rätt i Guds ögon, men som inte föll kungen eller folket ’på läppen.’ Det som hände skedde alltså inte på grund av någon egen synd hos profeten, utan på grund av den ondska som på sin tid bedrevs i Jerusalem av Manasse, kungen i Juda. Folket måste straffas utan förbarmande, men profeten som är oskyldig, ber om Herrens vård och hämnd på sina förföljare: ”Därför säger Herren så” står det: ”Om du vänder åter, så vill jag låta dig komma åter och bli min tjänare. Och om du frambär ädel metall utan slagg, så skall du få tjäna mig såsom mun” (Jer 15:19 – 1917). Profeten är alltså Herrens mun, så länge han använder sin mun på rätt sätt och låter folket lyssna på honom. (Vers 19 fortsätter): ”Detta folk skall då vända tillbaka till dig, men du skall INTE vända tillbaka till dem.” Folket skulle alltså lyssna på profeten, men han skulle inte lyssna på dem. Som ett Guds språkrör var det Jeremias uppgift att påverka folket, men INTE att låta sig påverkas av dem. Jeremia befinner sig i en besvärlig situation – åtminstone tycker han själv det. Men det beror på att han har förlorat helhetsperspek-tivet och inte ser Guds övergripande plan längre. Han ser bara sitt eget elände och börjar tycka synd om sig själv. Han är arg, besviken, sårad och rädd – men Gud tappar ändå inte tålamodet med Jeremia, utan hjälper honom att se och ta sakerna i rätt ordning. Vad kan vi lära oss av det här? Jo, vi kan lära oss att a) Vara fullständigt lugna och ärliga inför Gud när vi ber. B) Gud förväntar sig att vi ska lita på honom, och bara på honom, i alla situationer, och c) Vårt viktigaste uppdrag är ALLTID att påverka andra människor och föra dem närmare Gud och frälsningen i Jesus Kristus.

MUSIK

Den som alltid har människors frälsning som sitt övergripande mål, och är ärlig och uppriktig i sitt sinne, behöver aldrig vara orolig för att förmedla det glada budskapet -evangeliet- på fel sätt. Så länge du och jag står under den Helige Andes ledning och lyssnar in Guds röst med Andens gehör, så får vi vara som leret i krukmakarens hand – helt överlåtna åt hans handlande med oss. Risken att något då skall gå fel är helt obefintlig. Visst kan vi själva ’trampa fel’ och synda ändå, det är jag tyvärr mycket medveten om. Men då får jag reda upp felstegen och luta mig mot bibelorden i Första Johannesbrevet 1:7 där det står:

”Om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu hans Sons blod rena R oss från all synd” (1 Joh 1:7). Alltså en pågående rening.

Till de av Gud kallade i Rom skriver Paulus: ”Vi vet att för dem som älskar Gud samverkar allt till det bästa, för dem som är kallade efter hans beslut” (Rom 8:28).

Till och med när kung Hiskia blev dödssjuk och profeten Jesaja, på Herrens uppdrag, talade om för Hiskia att han skulle se om sitt hus eftersom han inte skulle bli frisk från sin sjukdom, utan skulle dö, så samverkade allt ändå till det bästa.

”Hiskia grät mycket” står det, och då kom Herrens ord till Jesaja. Han sade: ”Gå och säg till Hiskia: Så säger Herren, din fader Davids Gud: Jag har hört din bön, jag har sett dina tårar. Se, jag skall lägga 15 år till din livstid. Jag skall också rädda dig och denna stad…” (Jes 38:1-6). När Hiskia blivit frisk igen skrev han en sång och vers 17 lyder så här: ”Se, det som var så bittert för mig blev till nytta. I din kärlek räddade du min själ från förintelsens grop, ty du har kastat alla mina synder bakom din rygg.”

MUSIK

För den som liksom kung Hiskia är dödssjuk, är ändå ett Guds fullständiga helande fullt ut lika möjligt som motsatsen, det vill säga att vederbörande blir ’befordrad till härligheten’ som vännerna i Frälsningsarmén brukar uttrycka det, när det behagar Gud att ta hem den sjuke till sig i sin himmel i stället för att göra honom eller henne frisk.

Paulus skriver till de troende i Korint: ”Vi vet att om vårt jordiska tält rivs ner, så har vi en byggnad från Gud, en boning som inte är gjord med händer, en evig boning i himlen./…/ Och den som har berett oss för det är Gud, (vår borgensman) som har gett oss Anden som en handpenning. Vi är därför alltid vid gott mod, fastän vi vet att vi är borta från Herren så länge vi är hemma i kroppen. Ty vi lever här i tro, utan att se. Men vi är ändå vid gott mod och skulle hellre vilja flytta bort från kroppen och vara hemma hos Herren. Därför sätter vi en ära i att vara honom till behag, vare sig vi är hemma eller borta. Ty vi måste alla träda fram inför Kristi domstol, för att var och en skall få igen vad han har gjort här i livet, gott eller ont” (2 Kor 5:1, 5-10 – SFB).

På tal om sjukdomar och kroppslig svaghet så skulle jag så gärna vilja säga att alla sjuka som vi ber till Gud för, blir friska -som det skedde på Jesu tid- men så är det inte. Och vad anledningen är det vet jag inte heller.

MUSIK

När jag växte upp under 1950- och 60-talet hörde jag berättas om Kathryn Kuhlman, den av Gud -i över 50 år- så använda tjänarinnan, som bad för sjuka och fick bli till välsignelse för hundratusentals människor. Hon sa att ”jag har ingen förmåga att hela…det är Guds kraft alltsammans.”

En av hennes stora och obesvarade frågor när hon gick bort var just varför inte alla som hon bad för blev friska.

Jag citerar här ett avsnitt ur boken ”Kathryn Kuhlman – hennes liv och verk.”

Hon sa, beträffande frågan om att inte alla sjuka blev friska: ” Jag skulle aldrig vilja säga att det berodde på bristande tro. Inte alls. Jag är förresten inte helt säker på vad tro är i det fallet, även om jag har försökt att finna förklaringar. Men jag känner i någon mån till Jesu stora barmhärtighet och nåd. Jag känner också något till Guds stora kärlek och likaså den Helige Andes väldiga kraft. Jag vet bara att det sker under – inte därför att de berörda personerna är goda män-niskor, inte därför att de gjort sig förtjänta av att bli helade. Alltsamman är bara nåd.

Jag får räkna med att Gud har sin plan, att han inte gör några misstag. Han är ju fullkomlig i vishet och kunskap. Men vad jag KAN tala om” fortsätter Kathryn Kuhlman, ”det är den underbara gemenskap och kraft den Helige Ande skänker. Och allt detta är vad vem som helst kan få uppleva i mötet, trots att det kanske inte sker någon märklig helbrägdagörelse./…/ Gud är så god. Han är s-å-å-å barmhärtig.”

(Slut på citatet).

MUSIK

Jag inledde den här stunden med att läsa den inledande texten från Hebréerbrevet. Och i den sista tiden har Gud nu talat genom sin Son.

Vad har Gud talat om i den sista tiden? Jo, han har talat om att den som lyssnar till evangeliets budskap OM NÅD kan bli frälst och räddad från döden till det eviga livet som är i Hans Son, Jesus Kristus.

Genom seklerna har Gud försökt att med sina profeter, många gånger och på många olika sätt, förklara vägen, sanningen och livet. Men inte många ville lyssna. Noa försökte – ingen lyssnade – så kom syndafloden. Jesaja försökte – ingen lyssnade. ”Vem trodde vår predikan, för vem var Herrens arm uppenbarad?” står det (Jes 53:1). Ständigt har Herren försökt att nå sitt folk med kärlek och barmhärtighet. Ända sedan uttåget från slaveriet i Egypten. Fyrtio år genom öknen. Ständiga krig och ödeläggel-ser under århundraden. Bortförandet i 70 år till fångenskapen i Babylon. Utrotandet av miljoner människor under 2:a världskriget. Bara mycket få har velat lyssna.

Jesus sa: ”Jerusalem, Jerusalem, du som mördar profeterna och stenar dem som är sända till dig. Hur ofta har jag inte velat samla dina barn, så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna, men NI VILLE INTE” (Matt 23:37).

Vill du lyssna innan det är försent – för dig? Tvivla inte – bara tro på Jesus. AMEN.

MUSIK

Veckans andakter, v 17

  • måndag 22 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dåren säger i sitt hjärta: "Det finns ingen Gud." (Ps 53:2 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den här stunden ska vi vandra vidare på den kristna trons väg, och jag tänkte att vi -lite extra- skulle ge oss in på frågan om Guds existens och hur skapelsen har kommit... Läs mer

  • tisdag 23 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HerrenÄ (Jer 29:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Att Gud har fridens tankar för oss och inte ofärdens, för att ge oss en framtid och ett hopp är underbart. Tänk att du och jag -vanliga människor- har en Gud som älskar oss så... Läs mer

  • onsdag 24 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dock gjorde du honom nästan till ett gudaväsen (Ps 8:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är inget för... Läs mer

  • torsdag 25 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Då började han omÄoch gjorde ett annat kärlÄ (Jer18:4 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro både för vardagslivet och evigheten. I namnet Jesus är alla välkomna till Gud och ingen enda är oduglig, men i vår egen kraft är vi alla... Läs mer

  • fredag 26 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Det finns ingen Gud som kan hjälpa så som Han (Dan 3:29 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Inför den här stunden bad jag om Guds ledning som jag brukar göra och slog upp min bibel. Jag hamnade då på ett ställe i Daniels bok där står det så här: "Men Daniel gjorde sig... Läs mer

  • lördag 27 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett oss löftet är trofast (Hebr 10:23 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden gäller oss som själva känner oss ovärdiga Guds nåd och inte -i våra egna ögon- tycker att vi duger. Inför en helig... Läs mer

  • söndag 28 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Tvivla inte utan tro! (Joh 20:27 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Tomas, en av de tolv lärjungar-na, hade svårt för att tro på att Jesus verkligen var uppstånden. Men Jesus kritiserade honom inte, och sa inte att han var ovärdig att vara en lärjunge. I Tomas hjärta fanns... Läs mer