31 oktober 2021

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. I evangeliet och i Jesu förkunnelse finns det en huvudprincip som jag vill lyfta fram. Den som vill följa Jesus, måste beräkna kostnaden. Det går inte att vara halvhjärtad i Guds rike. Där gäller allt eller inget! Men för att allt det jag tänker och säger ska bli rätt, efter Guds vilja, så vill jag be om styrning och vägledning av den Helige Ande.

”Gode Gud. Du har lett mig fram till ett sammanhang i Ditt ord, som jag ska tala över. Men utan Ditt ljus och Din Andes kraft kommer mina ord att falla platt till marken. Jag ber Dig därför om att Du ska låta Ditt ord ha framgång och hjälpa mig i min svaghet, att förmedla det som Du vill ha sagt till oss – på rätt sätt. Amen.”

Evangelisten Lukas skriver i sitt 14:e kapitel och vers 34: ”Salt är bra, men om saltet mister sin sälta, hur skall man då göra det salt igen?

Om man i sammanhanget ser på den föregående versen, så låter Lukas saltet ha ett samband med livsstil och lärjungaskap - alltså vår vilja att avstå från bekvämligheter för att vara en Jesu lärjunge, när han skriver (i vers 33): ”På samma sätt kan ingen av er vara Min lärjunge, om han inte avstår från allt han äger.”

Salt använder man ju dels för att sätta smak på maten och dels för att förhindra eller åtminstone fördröja att den ruttnar eller förstörs på annat sätt. Saltet håller alltså vår mat färsk. Tänk bara på salt sill, som man kan förvara under långa tider. Förr i världen torkade eller saltade man ju ner både kött, fisk och annat, för att det skulle kunna användas - så länge som möjligt. Salt drar också till sig -och binder- fukt på ett effektivt sätt.

MUSIK

Jag drar nu en parallell till det andliga området, och det är inte utan att jag har en stark förnimmelse av att man ’förr i världen’ också la betydligt större vikt vid den ’andliga salthalten’ i såväl det egna personliga livet som i förkunnelsen av evangeliet.

Evangelisten Matteus säger om saltet att det har med den andliga ’tjänsten’ att göra.

Han skriver (i Matt 5:13): ” Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin sälta, hur skall man då göra det salt igen? Det duger bara till att kastas ut och trampas ner av människor.”

Markus skriver: ” Ha salt i er och håll fred med varandra!” (Mark 9:50).

Saltet står alltså här för en livskvalitet, som ger oss möjlighet att leva i fred med andra människor.

Hur vi än ser på de olika uppfattningarna om saltets betydelse, så är alla i alla fall överens om att det INTE är betydelselöst, så länge det behåller sin sälta.

Vad är då SÄLTA för någonting?

Betydelsen ’ andlig friskhet’ kommer ögonblickligen upp i mitt innersta, som en sammanfattning av det jag tror att DHA vill göra oss särskilt uppmärksamma på.

MUSIK

’Om saltet mister sin sälta’ – vad innebär det?

Ja, det är kanske inte så lätt att sätta fingret på det, men det känns som om det handlar om saltets ’styrka’ eller ’kraft’ som kan tunnas ut t.ex. om det blir fuktigt antingen genom inverkan av luftens ’naturliga fuktighet’ i omgivningen eller att någon medvetet häller vatten på saltet - då styrkan i saltet försvinner för gott och ’saltet mister sin sälta – som bibelordet uttrycker det.

Käre vän! Om du och jag låter vår andliga ’sälta’ tunnas ut, genom att vi låter oss påverkas av omgivningen i fel riktning, då är det fara värt att en ’andlig likgiltighet’ börjar ta form och plats i vårt hjärtas innersta. Låter vi intresset för församlings-gemenskapen, bibelläsningen och bönen avta, så slutar snart elden att brinna i våra hjärtan och nöden för våra medmänniskors frälsning stannar av. Då har vi kommit till den punkt som Herren Gud talar om, för församlingens ängel i Efesus.

Han säger:

”Jag har det emot dig att du har övergett din första kärlek. Tänk därför på varifrån du har fallit, och omvänd dig och gör dina första gärningar” (Upp 2:4-5 SFB).

Om man själv är observant, genom att den Helige Ande visar vad som håller på att ske, så måste man ju åtminstone fråga sig vad man gör åt situationen – eller hur?

Vad gör man? Kan man förhindra att saltet mister sin sälta? Ja, jag minns sedan barnsben en lösning på det problemet, som du kanske också känner till. När jag bodde i Portugal så var det nämligen ofta så fuktigt, så skulle man få ut något salt över huvud taget ur ströaren, så blandade man helt enkelt saltet med riskorn. Det som hände då, var att riskornen drog till sig fukten i stället. Saltet höll sig torrt och behöll alltså sin sälta.

MUSIK

Vad kan vi lära oss av detta?

Jo, vi kan för det första lära oss att vara observanta och uppmärksamma på oss själva. Om vi vill stå fasta i tron, så att vi kan ”stå emot på den onda dagen och behålla fältet” (Ef 6:13) så kan vi aldrig slappna av, eftersom djävulen, vår avsvurne fiende, hela tiden går omkring för att attackera den som inte har tagit på sig Guds vapenrustning och är beredd att försvara sig.

Det andra vi kan lära oss är att det inte räcker med att sitta av den ena gudstjänsten efter den andra, eller att sträckläsa Bibeln från pärm till pärm. Det räcker inte heller att man pliktskyldigast försöka samla sig till en bön då och då.

Allt det där är bra – men utan Jesus Kristus, som Guds Andes kraft och vishet i våra liv, så blir allt det andra bara en sorts ’trons exercis’ – till ingen nytta. Personligen tror jag att ’den andliga sältan’ består av Guds kärlek i våra hjärtan och den Helige Andes kraft i våra relationer till vår nästa.

Paulus skriver till församlingen i Korint: ”En sådan tillit har vi till Gud genom Kristus, inte så att vi av oss själva skulle kunna tänka ut något på egen hand, utan vår förmåga kommer från Gud. Han har gjort oss dugliga till att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Ty bokstaven dödar, men Anden ger liv” (2 Kor 3:4-6 SFB).

MUSIK

Den mycket lärde och kunnige aposteln Paulus skriver i sitt första brev till försam-lingen i Korint: ”När jag kom till er, bröder, var det inte med stor vältalighet eller hög visdom som jag predikade Guds hemlighet för er. Jag hade nämligen bestämt mig för, när jag var hos er, att inte veta av något annat är Jesus Kristus och Honom som korsfäst” (1 Kor 2:1-2 SFB).

Varför säger Paulus så här? Jo, därför att han hade fått insikt i Guds vishets hemlig-het, och hade förstått att Jesu seger på Golgata kors, var det enda som stod kvar och som hade evigt värde, när all annan vishet och vältalighet var slut – BORTA!

Det som såg ut som kristenhetens största förlust - det tyckte nog i alla fall de som hade varit med Jesus under de sista 3 åren - visade sig vara den största segern i universums historia. ’Det godas’ seger över ’det onda.’ Aldrig någonsin sedan skapel-sens morgon, hade en så stor strid utkämpats och en så fullständigt avgörande seger vunnits. Ingenting i himlen, på jorden eller under jorden kan jämföras med detta.

Jesu ord på korset: ”DET ÄR FULLBORDAT” var signalen till universums alla makter att Guds världsvida frälsningsplan, för hela mänskligheten, nu kunde slutföras enligt det beslut som Gud hade fattat inom sig själv från världens begynnelse, när Han sa till ormen i paradiset: ”Eftersom du har gjort detta, skall du vara förbannad bland alla boskapsdjur och vilda djur. På din buk skall du gå, och jord skall du äta så länge du lever. Jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. HAN SKALL KROSSA DITT HUVUD och du skall hugga honom i hälen” (1 Mos 3:14-15 SFB).

MUSIK

NU hade detta hänt, som skapelsen väntat på i alla tider. JESUS HADE KROSSAT ORMENS HUVUD – och vägen till Gud hade öppnats på nytt.

Därför hade Paulus bestämt sig för att inte veta av något annat än Jesus Kristus och Honom som korsfäst.

Min käre vän! Om detta var Guds beslut att fullborda ’invigningen’ av livets väg på ett kors utanför Jerusalem, hur kan då någon människa resa någon invändning mot det? Det finns bara ett svar på den frågan – och det är människans stolthet, högmod och egenrättfärdighet.

Det var så på Jesu tid, och det är precis likadant i våra dagar. Människorna älskar mörkret mer än ljuset, därför att de hoppas att deras onda gärningar då inte ska bli synliga och uppenbara.

Evangelisten Johannes skriver i det 3:e kapitlets 19:e t.o.m. 21:a vers:

”Och detta är domen: ljuset kom till världen och människorna älskade mörkret och inte ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Ty var och en som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. Men den som lyder sanningen kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud (Joh 3:19-21 SFB).

MUSIK

Sid 4 (endast för bibelstudiet i Betel, Åstorp den 18/11 –03)

Jag vet inte hur du tänker, men kanske är du ibland tveksam till om du är ett ’andligt salt’ i världens pågående förruttnelse. Om det dyker upp sådana tankar i ditt inre, så är de i alla fall inte från Gud.

Evangelisten Matteus sa: ” Ni är jordens salt.” Punkt och slut – utan tvetydiga villkor eller reservationer. Jag har aldrig sett ett saltkar som själv hoppar upp och slänger sig in bland det som ska saltas. Har du?

Nej, det måste alltid finnas en hand som saltar – i lagom dos – eller hur?

Är det inte på samma sätt med oss och det ’andliga saltet’?

Visst ÄR vi jordens salt, men någon måste använda oss. Någon egen kraft eller förmåga har vi inte.

Jesus sa: ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra” (Joh 15:5 SFB).

Om grenen ska kunna bära någon frukt överhuvudtaget, så måste den sitta stilla och vänta på att saven ska stiga ifrån roten och upp genom stammen och till sist ut i grenen. Där kan det sedan bli en blomma som på Guds kommando -i solens ljus-växer till en frukt-knopp som, när Guds tid är inne, bär frukt.

Vi människor kallar det för ’naturlagar.’ Gud kallar det för ’lagen om sådd och skörd.’

Det är en universell lag, som gäller i alla sammanhang – både fysiskt och andligt. Guds huvudprincip är att ’det du sår det får du också skörda.’ En annan princip, som hänger samman med den första, är att ’den som sår rikligt får skörda rikligt.’

MUSIK

Tänk om vi allesammans kunde förstå att ’det man sår får man också skörda.’

Sår man hat och förbannelse, så får man givetvis ’skörda’ hat och förbannelse.

Sår man ut godhet och frid, så får man naturligtvis skörda godhet och frid.

Jesus säger hos Matteus 12:33-35: ”Av frukten känner man trädet. --- Vad hjärtat är fullt av, det talar munnen. En god människa tar ur sitt goda förråd fram det som är gott, och en ond människa tar ur sitt onda förråd fram det som är ont.”

Ett gott träd bär god frukt och ett dåligt träd bär dålig frukt. Så är det och det går inte att ändra på. Det enda som går att ändra på, genom Guds Andes inverkan på en människas vilja och sinnelag, är Andens frukter, som från att ha andats ’hot och mordlust’ -som Saulus- blir totalförändrat till godhet och ödmjukhet - som Paulus.

Det är på samma sätt med oss, du och jag. Om inte Gud får ta sin boning i oss, genom vår tro på Jesus, och uppfylla oss med sin kraft genom den Helige Ande, så blir resultatet bara en ’prat-evangelisation’ och inte en ’frukt-evangelisation’.

”Evangeliet är en Guds kraft som frälser var och en som tror…” skriver Paulus i sitt brev till Romarna kapitel 1, vers 16. Och utan den kraften blir våra egna ansträng-ningar verkningslösa. Vi kan hålla på med predikoverksamhet eller bibelstudier tills vi blir blåa i ansiktet – men det händer inte någonting mer än att vi blir trötta. Gud hjälpe oss att alltid samarbeta med Guds egen Helige Ande. Amen.

MUSIK

Veckans andakter, v 13

  • måndag 25 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Tiden är fullbordad, och Guds rike är nära; gör bättring och tro evangelium" (Mark 1:15 Ä 1917). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om kristen tro och en personlig relation med Jesus Kristus, Guds Son. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp... Läs mer

  • tisdag 26 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er från världens begynnelse" (Matt 25:34). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om vår kristna tro i en personlig relation med Guds Son, Jesus Kristus. Jag vill berätta för dig... Läs mer

  • onsdag 27 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Hur översvinnligt stor Hans makt är på oss som tror (Ef 1:19 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro, en personlig Gudsrelation i Jesu namn - och om Guds makt på den som tror på honom. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer

  • torsdag 28 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Jerusalem, JerusalemÄhur ofta har jag inte velat samla dina barn Ä men ni ville inte" (Matt 23:37) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om kristen tro och en relation till Gud på ett personligt sätt. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds vägledning... Läs mer

  • fredag 29 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Herre, tillräkna dem icke denna synd." (Apg 7:6 Ä 1917). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Detta är en stund för dig som funderar över frågan om en personlig kristen tro, och som vill upptäcka och lära dig mer om Jesus Kristus, den kristna trons centralgestalt. Räck mig din... Läs mer

  • lördag 30 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Du är min Son, den Älskade. I dig har jag min glädje" (Mark 1:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är en stund som handlar om personlig kristen tro och en relation med Gud - genom Jesus Kristus. Men innan jag går vidare och tar ytterligare några steg på trons väg, så... Läs mer

  • söndag 31 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    De som sår med tårar skall skörda med jubel (Ps126:5) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om personlig tro på Jesus Kristus, och en relation med Gud den Allsmäktige, himlens och jordens Skapare. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer