3 september 2021

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Vi ska med Guds Andes hjälp, tränga in i bibelordet från Joh. 3:27 där han säger: ”Ingen människa kan ta emot något utan att det ges henne från himlen.” Men först måste jag be om Guds vägled-ning om det ska bli något resultat med bestående värde.

”Gode Gud! Jag kommer med två tomma händer inför Ditt ansikte. Hjälp mig att få vara en röst som på Din befallning läser Ditt ord och förmedlar det som Du vill ha sagt till oss alla och vår samtid. Amen”

Aposteln Paulus skriver i sitt brev till de troende i Korint: ”Bröder, detta har jag för er skull tillämpat på mig och Apollos, för att ni skall lära er den regeln när det gäller oss att inte gå utöver vad Skriften säger och inte skryta över en ledare på den andres bekostnad. Vad skiljer dig från andra? Vad äger du, som du inte har fått? Men om du har fått det, varför skryter du då, som om du inte hade fått det?” (1 Kor 4:6-7 SFB).

I ett annat parallellställe från Jakobs brev (1:17) läser vi: ”Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan och kommer ner från ljusens Fader, hos vilken ingen förändring sker och ingen växling mellan ljus och mörker. I kraft av Sin vilja födde Han oss på nytt genom sanningens ord, för att vi skulle vara en förstlingsfrukt bland dem som Han har skapat” (Jak 1:17-18 SFB).

MUSIK

I den Helige Ande har den kristne alltså fått den första frukten av den himmelska härligheten (Rom 8:23) – det här är en anknytning till Gamla Testamentets stadgar om ’den första kärven av den nya skörden som Israels barn en dag skulle få i Kanaans land’. Den kärven skulle nämligen av prästen viftas inför Herrens ansikte, för att Israels barn skulle räknas som välbehagliga inför Gud (3 Mos 23:10).

Om jag förstår det rätt, så talar Paulus och Jakob i det här sammanhanget INTE först och främst om gåvor från vår materiella värld, utan om andliga gåvor som vi får från ovan, från ’himlaljusens Fader’ (som det står i 1917 års översättning). Men om vi låter tanken gå tillbaka till Gud-Skaparen, Han som i varje ögonblick upprätthåller allt med Sin oerhörda kraft, så finns det ju ingenting alls som INTE är oss givet ovanifrån – eller hur? Gud har ju skapat allt och det äger bara bestånd i Honom, så länge skapel-sen lyder Hans vilja och befallningar. Det står ju i Skriften att skapelsen längtar efter att bli fri från sitt slaveri -och det kommer att ske- men först när Guds tid är inne.

Till romarna skriver Paulus, med tanke på detta i det 8:e kapitlet, vers 24: ”Skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom Honom (Gud) som lade den därunder.” De är ju därför som den ’återföds’ varje vår när solens värme väcker den till nytt liv. Vi människor behöver ju inte väckas på det sättet och återfödas varje ny vår, men Gud har ordnat det på ett annat sätt, för oss människor.

MUSIK

Gud har genom Sin Ande befallt att vi människor skall väckas på ett annat sätt än skapelsen i övrigt. Genom vår tro på Guds Son, Jesus Kristus, blir vi nämligen nya skapelser.

Paulus fortsätter (Rom 8) ”Ändå finns det hopp om att också skapelsen skall befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet. Vi vet att hela skapelsen ännu samfällt suckar och våndas. Och inte bara den, utan också vi som har fått Anden som en förstlingsfrukt, också vi suckar inom oss och väntar på barnaskapet, vår kropps förlossning. Ty i hoppet är vi frälsta…” (Rom 8:20-24 SFB).

Till korintierna skriver Paulus, och jag läser i kapitel 5 från vers 17:

”Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit. Allt kommer från Gud, som har försonat oss med Sig själv genom Kristus och gett oss försoningens tjänst. Ty Gud var i Kristus och försonade världen med Sig själv” (2 Kor 5:17-19 SFB).

Om inte Gud hade tagit på sig den här uppgiften att försona människorna med Sig själv -något som för människan själv var absolut omöjligt- så hade din och min framtid definitivt haft ett annat slut, än det eviga liv som Han enligt sitt löfte försäkrar den människa som av hjärtat tror på Jesus och älskar Hans tillkommelse.

Det här med tron innebär inte ’bara’ att man inom sig själv tror på Guds existens och på att Guds Ord är sant, och rent intellektuellt accepterar den frälsning som Jesus har berett genom tron. Ur mitt hjärtas innersta önskar jag verkligen att det också ska innebära att Kristus bor i oss. Alltså ett nytt liv i en ny skapelse.

MUSIK

När Jesus ber sin översteprästerliga förbön (Joh 17) för dig och mig som tror på Honom, så säger Han i den 3:e versen: ”Detta är evigt liv att de känner Dig, den ende sanne Guden, och den som Du har sänt, Jesus Kristus” – och i vers 22: ”Den härlighet som Du (Gud) har gett Mig, har Jag gett dem, för att de skall vara ett, liksom Vi är ett.” Vad menade Jesus? Jo, jag tror att Han menade att eftersom Guds Ande är i Honom, så är Gud själv i Honom. De är ETT precis som att din och min egen ande bor i oss och är en del av oss, sammanväxta eller sammansmälta med oss. Vi kan alltså vara ETT i Anden, dels med varandra och dels med den treenige Guden.

Om vi -genom tron på Jesus- är ETT med den treenige Guden, så betyder det också att eftersom Jesus är vår Herre, så styr Han oss genom Hjälparen, den Helige Ande, så länge som vi vill vara i Guds hand och bli vägledda av Honom. Vi är ju Guds tempel och Guds Ande bor i oss. --- ”Guds tempel är heligt, och det templet är ni”

(1 Kor 3:16-17 SFB).

Därför kunde Johannes också sanningsenligt säga att: ”Ingen människa kan ta emot något utan att det ges henne från himlen” (Joh 3:27). Gud bestämmer varje männi-skas uppgift och om Jesus hade större framgång än Johannes, så berodde det alltså inte på att Han fått något från Johannes, utan på att Han fått det från Gud i himlen. Johannes tog aldrig åt sig någon ära, utan säger i vers 30 att: ”Han måste bli större och jag mindre”.

MUSIK

Man kan kanske undra över varför Johannes fortsatte att döpa trots att Jesus nu hade kommit och att Gud genom Anden, vid dopet i Jordan-floden, hade uppenbarat vem Han var, alltså att Jesus var Guds Son?

Men Johannes visste att Gud hade kallat honom och gett honom uppgiften att vara en vägröjare för Jesus, och det skulle han fortsätta med. Hans viktigaste uppdrag var ju att visa andra vem Jesus var, och bana väg för Honom, och det fanns ingenting som hindrade honom att fortsätta med det.

Om du och jag vill följa Jesus och vittna om Honom, får vi aldrig glömma att vår enda uppgift är att få andra också att följa Jesus, och inte att följa oss.

Vi ska heller inte försöka tvinga någon att tro ’på vårt sätt’ utan i stället berätta om hur vi själva tagit emot Jesus och vad Han har gjort för oss.

Jag antar att du, som jag, lagt märke till att ett enkelt vittnesbörd, med ett språk utan åthävor, djupsinniga ord och logiska förklaringar, är det bästa och mest effektiva när det gäller att med den Helige Andes hjälp nå fram till människohjärtats innersta. Det finns alltid en risk att de många orden försvagar den enorma kraft som finns i det enkla budskapet om Kristi kors.

Kanske tycker man ibland att det behövs förklaringar till ’svårbegripliga texter’ för att man ska kunna förstå dem. Och det är säkert riktigt både nu och då, men det som är allra mest angeläget i ett sådant sammanhang, är då att du och jag själva först, med Guds hjälp, förstått vad den aktuella texten betyder, innan vi försöker att förmedla den till andra.

MUSIK

I första Korintierbrevets 4:e kapitel, vers 6, vill Paulus ju lära oss regeln att ”inte gå utöver vad Skriften säger” eller som man lite tydligare kan uttrycka det, låta ’skrift förklara skrift’. Alltså att låta en svårtolkad text förklaras av ett annat skriftställe där samma sak eller sammanhang blir belyst på ett annat sätt, eller från en annan sida som kanske är lättare att förstå. Att du och jag kanske inte förstår allt meddetsamma är ingenting att förundra sig över.

Redan aposteln Petrus skrev till sina troende vänner (2 Petr 3:16): ”Gör allt ni kan för att leva i frid, rena och oförvitliga inför Honom (Gud) och räkna med att vår Herres tålamod tjänar till er frälsning. Så har också vår älskade broder Paulus skrivit till er enligt den vishet som han fått, och så gör han i alla sina brev, när han talar om detta. I dessa brev finns en del som är svårt att förstå…”

Vi får inte glömma att bibeltexterna i sitt ursprungliga sammanhang, naturligtvis har anknytning till den rådande kulturen och symboliken, för att kunna förstås av den tidens människor, även om hela Skriften samtidigt är ingiven av Gud.

Paulus skriver till sin andlige son Timoteus (2 Tim 3:14-17): ”Håll fast vid det som du har lärt dig och blivit överbevisad om. Du vet av vilka du har lärt det, och du känner från barndomen de heliga Skrifterna som kan göra dig vis, så att du blir frälst genom tron i Kristus Jesus. Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet, för att gudsmänniskan skall bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning.” Där har vi Skrifternas tolkningsgrund.

 

MUSIK

 

Veckans andakter, v 17

  • måndag 22 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dåren säger i sitt hjärta: "Det finns ingen Gud." (Ps 53:2 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den här stunden ska vi vandra vidare på den kristna trons väg, och jag tänkte att vi -lite extra- skulle ge oss in på frågan om Guds existens och hur skapelsen har kommit... Läs mer

  • tisdag 23 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Jag vet vilka tankar jag har för er, säger HerrenÄ (Jer 29:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Att Gud har fridens tankar för oss och inte ofärdens, för att ge oss en framtid och ett hopp är underbart. Tänk att du och jag -vanliga människor- har en Gud som älskar oss så... Läs mer

  • onsdag 24 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Dock gjorde du honom nästan till ett gudaväsen (Ps 8:6 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är inget för... Läs mer

  • torsdag 25 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Då började han omÄoch gjorde ett annat kärlÄ (Jer18:4 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro både för vardagslivet och evigheten. I namnet Jesus är alla välkomna till Gud och ingen enda är oduglig, men i vår egen kraft är vi alla... Läs mer

  • fredag 26 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Det finns ingen Gud som kan hjälpa så som Han (Dan 3:29 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Inför den här stunden bad jag om Guds ledning som jag brukar göra och slog upp min bibel. Jag hamnade då på ett ställe i Daniels bok där står det så här: "Men Daniel gjorde sig... Läs mer

  • lördag 27 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett oss löftet är trofast (Hebr 10:23 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden gäller oss som själva känner oss ovärdiga Guds nåd och inte -i våra egna ögon- tycker att vi duger. Inför en helig... Läs mer

  • söndag 28 april

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Tvivla inte utan tro! (Joh 20:27 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Tomas, en av de tolv lärjungar-na, hade svårt för att tro på att Jesus verkligen var uppstånden. Men Jesus kritiserade honom inte, och sa inte att han var ovärdig att vara en lärjunge. I Tomas hjärta fanns... Läs mer