26 mars 2019

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Jer 6:16

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Den bibeltext som kommit upp för mig inför den här stunden är hämtad från profeten Jeremia kapitel 6 och vers 16, där han förmedlar budskapet så här: ”Så säger Herren: ’Ställ er vid vägarna och spana, fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den, så skall ni finna ro för era själar.” Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och vägledning så allt blir rätt tänkt och förmedlat av mig.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med två tomma händer, men med en uppriktig önskan om att du genom Din Ande skulle ge mig den insikt och det förstånd i och om ditt ord, som du vet att jag behöver varje ögonblick. Jag ber också om att din Andes kraft ska åtfölja ordet så att det blir till välsignelse för någon lyssnare. Amen.”

Kanske har du, liksom jag, många gånger undrat över hur det kristna budskapet om förlåtelse, frälsning och nåd i namnet Jesus, ska nå ut till våra medmänniskor. Och inte bara nå ut, utan också få ingång i hjärta och sinne så att det leder till en verklig förändring. Först inifrån och sedan, steg för steg, ut till familjen, släkten, vänkretsen och samhället i stort. Om det verkligen är vår högsta önskan får vi nog ge oss in i den andliga striden och i bön kämpa för det, mot alla ondskans andemakter som bara vill motarbeta oss på alla sätt - slakta och förgöra. Och i den striden har vi tillgång till hela Guds vapenrustning, men vi måste också -som Jeremia skriver- ” fråga efter de urgamla stigarna. Fråga efter den goda vägen och vandra på den.”

MUSIK

Vilka är ’de urgamla stigarna’ och ’den goda vägen’ som profeten talar om?

Ja, jag vet inte, men själv känner jag inte till några andra vägar och stigar, på det andliga området, än BÖN och FASTA. I kapitel 18 talar Jeremia om Israels avfall. ”Därför säger Herren så:

Fråga bland hednafolken: Vem har hört något sådant? /…/Skall de friska vattnen som strömmar fjärran ifrån, sina ut? Men mitt folk har glömt mig och tänder rökelse åt avgudar, som har fått dem på fall där de färdas fram på de urgamla vägarna och slå in på obanade vägar och stigar. Så blir deras land öde och utsätts för hån. Alla som går fram där skall förundra sig och skaka på huvudet” (Jer 18:13-16 – SFB). Jag tror inte att den Gud som jag tillber förändrar sig beroende på några yttre omständigheter så som vi människor gör. Nej, men han vill som alltid behålla äran själv, och om vi inte vill ge Honom den, så låter han inte heller sin nåd vila över oss.

Ur Gamla Testamentet läser jag det som rubriksättaren kallat ”Moses avskedssång”:

Lyssna, ni himlar, jag vill tala, hör, du jord, orden från min mun. Som regnet må min lära drypa, som daggen må mitt tal flöda, som rikligt regn på grönska, som regnskurar på gräs. Ty Herrens namn skall jag förkunna, ge ära åt vår store Gud. Han är Klippan, fullkomliga är hans gärningar, ty alla hans vägar är rätta. En trofast Gud utan svek, rättfärdig och rättviss är han” (5 Mos 32:1-4 – SFB).

MUSIK

Från Nya Testamentet läser jag också om Guds ära. En stor himmelsk här lovade och prisade Gud, när Jesus var född. De sa: ” Ära vare Gud i höjden och frid på jorden, till människor hans välbehag” (Luk 2:14 – SFB).

Hur många tusen år som då hade gått sedan syndafallet i Edens lustgård, det vet jag inte, men när ”tiden var inne” så föddes Jesus, Guds Son, in i vår värld. Jag har ingen sådan insikt i Guds handlande så jag kan säga varför tiden var inne just då, men tiden var alltså inne både för Maria att föda och för Jesus, världens Frälsare, att träda in som ’Människosonen’ - i mänskligheten. Jesus är alltså en av oss och av vårt släkte, människosläktet. Varför Jesus föddes just vid den här tiden, när romarna hade ockuperat Israel, och det var allmän oro och villervalla, vet jag inte, men enligt Guds bedömning var det tydligen den rätta, och mest lämpliga, tidpunkten. Därför skedde det då och inte vid något annat tillfälle.

Min vän! Tänk att vi har en mänsklig like i Guds himmel. Han sitter på högra sidan om Guds tron, står det, och manar gott för oss. Jesus är ingen ande, utan en männi-ska, visserligen nu i en härlighetskropp för att kunna vara i himlen, men han är den först uppståndne för att vi människor genom tron på honom ska kunna följa i hans fotspår och se det sanna ljuset om Guds frälsning.

När Paulus står inför konung Agrippa och talar för sin sak säger han bland annat: ”Och jag säger ingenting annat än vad profeterna och Mose har sagt skulle ske: att Messias skulle lida och att han som den förste som uppstått från de döda skulle för-kunna ljuset både för vårt folk och för hedningarna” (Apg 26:22-23 – SFB).

MUSIK

Paulus var ju sänd av Gud för att förkunna sanningens budskap, men han hade det sannerligen inte så lätt. Av naturliga orsaker var hans omgivning mycket tveksam och tog verkligen inte emot honom med någon öppen famn. När Herren kallade lärjungen Ananias för att han skulle ta sig an Paulus -eller Saulus som han hette då- så sa Ananias: ”Herre, jag har hört av många hur mycket ont den mannen har gjort mot dina heliga i Jerusalem. Och nu är han här med fullmakt från översteprästerna att gripa alla som åkallar ditt namn. Men Herren sade till honom: GÅ! Han är ett redskap som jag har utvalt för att bära fram mitt namn inför hedningar och kungar och inför Israels barn. Och jag skall själv visa honom, hur mycket han måste lida för mitt namns skull. Då gick Ananias… (Apg 9:13-17 – SFB).

Jag vet inte varför Gud tog sig an Saulus som sin tjänare, men antagligen hittade han ingen annan som var lika hängiven som han. Det var ju inte hans hängivenhet det var något fel på, utan felet var att han riktade sina ansträngningar mot fel mål. Visst ska man ha en klar målsättning för sitt arbete i Guds rike, men man måste också vara lika noga med vilken målgruppen är, alltså vem man riktar sitt budskap till.

Saulus målgrupp var ju i första skedet de kristna som trodde på ”den vägen” som man kallade en sekt, och inte anslöt sig till den traditionella judendomen med sin gärningslära och Mose lag. Men efter sin omvändelse på vägen till Damaskus kom han in i ett andra skede av sitt liv och sin gärning. Nu var målgruppen inte längre de redan kristna och anhängarna till ”den vägen” utan de som ännu inte trodde på evangeliet om Jesus, Guds Son, både bland judar och hedningar.

MUSIK

Men Paulus fick hålla på ganska länge efter sin omvändelse, innan han blev ’godta-gen’. I det 15:e kapitlet av apostlagärningarna kan man läsa lite om problemen. ”Några som hade kommit ner från Judéen började lära bröderna att de inte kunde bli frälsta, om de inte lät omskära sig enligt seden från Mose. När det nu uppstod oenighet och Paulus och Barnabas kom i allvarlig tvist med dem, beslöt man att dessa två och några andra av dem skulle fara upp till apostlarna och de äldste i Jerusalem för att överlägga med dem om denna stridsfråga.”/…/

”Petrus sade till dem: Bröder, ni vet att Gud för länge sedan bestämde, att hedningarna genom min mun skulle få höra evangeliets ord och komma till tro. Och Gud som känner hjärtat, har vittnat för dem genom att ge den Helige Ande åt dem likaväl som åt oss. Han gjorde ingen skillnad mellan oss och dem, sedan han genom tron hade renat deras hjärtan. Varför vill ni då fresta Gud och på lärjungarnas axlar lägga ett ok, som varken våra fäder eller vi själva har kunnat bära?

Nej, vi tror att vi på samma sätt som de blir frälsta genom Herren Jesu nåd.

Då teg alla de församlade…” (Apg 15:1-2, 7-12 – SFB).

Det fanns alltså olika meningar om hur evangeliet om Guds frälsning skulle förstås och föras vidare till hedningarna. Men man skrev ett brev till församlingen i Antiokia, som i korthet löd: ”Den Helige Ande och vi har nämligen beslutat att INTE lägga någon börda på er förutom följande nödvändiga föreskrifter: Ni skall avhålla er från kött som offrats åt avgudar, från blod, från kött av kvävda djur och från otukt.

Ni gör rätt om ni undviker sådant. Allt väl!”/…/”Bröderna läste det och blev glada över den uppmuntran som det gav” (Apg 15:28-29, 31 – SFB).

MUSIK

Man kan ju inte säga att alla har samma mening om hur evangeliet ska förstås och föras vidare. Vi har också olika bibelöversättningar som försöker tolka vad de olika författarna kan ha menat, utifrån deras kultur och synsätt. Man hänvisade naturligtvis till sådana sammanhang och liknelser som folk lätt kunde förstå. För oss, senare tiders barn, måste därför den Helige Ande förklara ordet, så att vi också kan förstå det på rätt sätt. I ljuset av Guds sanning säger psalmisten: ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig” (Ps 119:105 – SFB). Så kan vi alltså gå vidare på trons väg. Nu är vägen tyvärr ofta mycket försåtligt minerad på olika sätt. Det farliga är att på liknande sätt som grynnor och skär kan ligga dolda på sjön, så är det också med det kristna troslivet. Därför måste man ha en s.k. ’enslinje’ att följa för att inte komma fel. När farleden är smal och trång är det ju svårare att styra rätt. För den som tror på Jesus bildar 1) Guds ord, 2) rena motiv och 3) samtidiga omständigheter, en sådan ’enslinje’ som leder rätt - till kunskap om Guds vilja och det eviga livet.

I sin bergspredikan talar Jesus bland annat om de två vägarna och säger: ”Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den” (Matt 7:13-14 – SFB).

Om den är svår att finna, så kanske det beror på att vi som känner till vägen inte talar om det klart och tydligt. På domens dag tror jag att vi kommer att få svara på frågan vad vi gjorde eller inte gjorde för att hjälpa våra medvandrare. Låt Guds Ande vara din Hjälpare! Någon har sagt: ’ Det är viktigare att tro på en stor Gud än att ha stor tro på Gud’. Hjälp oss alla, Herre, att bli andligt starka i din nåd och kraft. Amen.

MUSIK

Veckans andakter, v 13

  • måndag 25 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Tiden är fullbordad, och Guds rike är nära; gör bättring och tro evangelium" (Mark 1:15 Ä 1917). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om kristen tro och en personlig relation med Jesus Kristus, Guds Son. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp... Läs mer

  • tisdag 26 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er från världens begynnelse" (Matt 25:34). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om vår kristna tro i en personlig relation med Guds Son, Jesus Kristus. Jag vill berätta för dig... Läs mer

  • onsdag 27 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Hur översvinnligt stor Hans makt är på oss som tror (Ef 1:19 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro, en personlig Gudsrelation i Jesu namn - och om Guds makt på den som tror på honom. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer

  • torsdag 28 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    Jerusalem, JerusalemÄhur ofta har jag inte velat samla dina barn Ä men ni ville inte" (Matt 23:37) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om kristen tro och en relation till Gud på ett personligt sätt. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds vägledning... Läs mer

  • fredag 29 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Herre, tillräkna dem icke denna synd." (Apg 7:6 Ä 1917). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Detta är en stund för dig som funderar över frågan om en personlig kristen tro, och som vill upptäcka och lära dig mer om Jesus Kristus, den kristna trons centralgestalt. Räck mig din... Läs mer

  • lördag 30 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    "Du är min Son, den Älskade. I dig har jag min glädje" (Mark 1:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är en stund som handlar om personlig kristen tro och en relation med Gud - genom Jesus Kristus. Men innan jag går vidare och tar ytterligare några steg på trons väg, så... Läs mer

  • söndag 31 mars

    Lyssna på andakten

    Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

    Loading the player...

    De som sår med tårar skall skörda med jubel (Ps126:5) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om personlig tro på Jesus Kristus, och en relation med Gud den Allsmäktige, himlens och jordens Skapare. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer