27 juli 2020

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Tacka Herren Gud, ty han är god, ty hans nåd varar evinnerligen (Ps 107:1 – 1917).

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Det här är ett program med kristen grundton, med tankar om tron och om trons väg i nuet och inför evigheten. Visst kan det väl vara svårt att föreställa sig evighetens perspektiv... när man lever i ett nervöst och stressat NU, där man ska hinna med allt och helst lite till...
Men en dag ska vi allesammans komma fram till slutet på det här livet. Ungefär som du antagligen har sett ibland ute på landet där det kan stå på en skylt: ’Här slutar allmän väg.’ Likadant kan man ju säga om det här livets slut: ’Här slutar allmänt liv’ men så fortsätter det med orden: ’Här börjar resten av ditt liv……. som fortsätter in i evighetens värld.’ Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp så allt blir rätt.

”Gode Gud! Du som vet allt och styr världsalltet med ditt ord och din makt, låt mig få del av den vishet som du vet att jag behöver, för att på rätt sätt kunna förmedla Ditt budskap om frälsning och frihet från synd och skam i namnet Jesus. Herre, jag ber också om att du ska låta någon lyssnare få uppleva att förlåtelse från all synd är en verklig möjlighet för den som vill tro – inte på budskapet bara, utan på JESUS, som själv är vägen och sanningen och livet. Amen.”

Ibland när jag sitter för mig själv och funderar över mitt liv, och tänker över vad jag har gjort och vad jag inte har gjort... så tycker jag för det första att livet är väldigt kort... och för det andra tycker jag inte att jag har gjort någonting särskilt, av större betydelse. Jag har inget att berömma mig av. Men jag är ändå mycket tacksam, åtminstone för en sak... och det är att jag har fått höra talas om Jesus - min Frälsare. Hur skulle mitt liv ha sett ut annars, utan Jesus, som jag får tala med varenda dag. Ibland skäms jag för det ena eller det andra. Ibland är jag glad... och ibland är jag ledsen. Ibland bara undrar jag över sådant som jag inte förstår. Men jag får tala med Jesus i alla fall.

MUSIK

Hur det än är och vad jag än tänker på, så får jag lov att tala med Honom om allt som rör sig i mitt inre. Det finns så mycket som jag aldrig skulle tänka mig att tala med någon annan om, men för Jesus kan jag öppna mitt sinne på vid gavel. Ibland behöver det vädras ut unkenheter och bråte... men ibland så strålar det himmelska ljuset rakt in i min själ, och gör mig så obeskrivligt lycklig. Jag får tacka Gud för livet och för allt som gör det så rikt.
På kvällen får jag tacka Gud för att jag har en säng att ligga i och sova tills morgonen gryr, och det är en ny dag.  

Miljoner människor har ingen egen säng att sova i... och har inget frukostbord att sätta sig ner vid på morgonen. De har ingenting av detta livets goda, som de flesta av oss tar för givet... att så ska det väl vara... Klart att man måste ha mat osv... Nej, det är inte alls självklart... att vara född i ett land där det är fred och ro... och mat i överflöd och tak över huvet...

MUSIK

Har du tackat Gud idag för att du får leva i ett land där det är fred? Där ingen skjuter på dig så fort du sticker ut hakan utanför dörren? Har du tackat Gud för det? Om inte - gör det! Har du tackat Gud för att du kan se solen gå upp? Har du tackat Gud idag för att du kan höra fåglarna sjunga för dig? Inte? Gör det!
Det finns så mycket att vara tacksam för. Försök att tänka på det, om gnälligheten och kverulansen vill ta överhanden. När avundsjukan bränner i ditt hjärta... för att grannen har en finare bil än du. Han kanske har en massa problem och bekymmer som du inte har en aning om. Ansiktet ler - men hjärtat gråter kanske. Vi människor vill så gärna att andra ska tro att vi är bra... mår bra... har det bra... osv.  Det är så svårt för självkänslan att medge att allt kanske inte är riktigt bra... Kanske har man misslyckats, åtminstone i sina egna ögon... men försöker ändå att hålla masken. Vi vill ju så gärna behålla den fina fasaden utåt - eller hur?

Det är då Han, JESUS, kommer in i bilden. För Honom behöver vi inte hålla någon mask. För Honom behöver vi inte försöka att verka bättre än vi är... vi får tvärtom vara precis som vi är. Jesus älskar oss ändå. Och jag tycker att det är såååå skönt...
Han är så storslagen, min Jesus. Och Hans vilja att fullgöra det frälsningsuppdrag som Gud hade gett Honom, ledde till den största seger som någonsin vunnits. Segern över synden och döden. Livets Herre och dödens herre avgjorde historiens största strid. Och döden hade dittills alltid avgått som segrare, men nu inträffade någonting som aldrig tidigare hade hänt. Jesus gav sitt eget liv - därför att döden inte hade någon rätt att ta det ifrån honom. Och då, när döden ändå tog Jesu liv, vacklade hela dödsriket... Döden hade gjort ett kapitalt misstag, och blev övervunnen av Jesus, som tog hand om nycklarna till döden och hans rike, och öppnade en ny väg till Gud för människorna, undan dödens makt över dem.

MUSIK

Kroppen dör fortfarande för den tillhör jorden och jordelivets villkor, men människans ande som är den viktigaste delen av oss, den lever vidare. Och en evig gemenskap med Gud ligger inom fullt räckhåll för alla människor som vill tro på Jesus.

Har du förstått vilken oerhörd seger som Jesus vann för din skull? En evigt giltig seger som aldrig kommer att ifrågasättas. Och hela universums alla makter känner till att segern över det onda är vunnen av Jesus. KÄNNER DU TILL DET?
Det finns bara ett sätt för dig som lyssnar, att ta reda på om det jag säger om tron är rätt eller inte. Du måste prova själv och förvissa dig personligen om vad som är sant. Låt ditt eget samvete och din egen erfarenhet leda dig rätt…
Jag känner inte till någon enda människa som med ett öppet och ärligt sinne tagit Guds kärlek på allvar och bestämt sig för att tro på Jesus, sedan blivit besviken och lämnat sin tro därför att den inte motsvarade vad Guds ord i bibeln utlovade. Det finns många som lämnat sin tro, ibland kallas de Guds barn-barn, men anledningen är inte deras besvikelse på Gud eller på Jesus, utan på människorna och deras bristfälliga sätt att tro och leva. Men det är ju inte de andra människornas sätt, som avgör din ställning till Gud, eller hur? Det är bara ditt eget förhållande till Gud som betyder något. Är det förhållandet rätt och riktigt, då betyder de andra runtomkring dig ingenting för din tro.

MUSIK

Jag vet inte hur du har det i ditt liv och leverne, men själv känner jag det ibland som om jag vore alldeles tom inombords. Men jag vet då, att jag ändå får vila i Guds hand. Gud kräver inte av mig att jag ska vara hurtfrisk och pigg jämt. Ibland är jag det... glad och känner mig fri, men ibland är jag nedstämd... och ibland gråter jag av olika anledningar.
Vi får gråta, vi människor. Det är tillåtet. Jesus grät också, står det. Han var full av alldeles mänskliga känslor, därför att han var människa... men han var ju också Gud på samma gång. Han var OCH ÄR Guds egen Son, men han räknade aldrig det som ett byte, under sin vandring här på jorden.
Jesus hade en enda uppgift här på jorden, och det var att fullfölja sin Faders vilja, att friköpa människorna från synden och syndens makt över dem.
Men Han var inte tvungen att göra det. Och här kommer vi in på någonting oerhört väsentligt när det gäller den försonargärning som Jesus utförde... därför att jag tror att det faktiskt kunde ha slutat på ett helt annat sätt.
Jag tror att Jesus kunde ha misslyckats. Jag tror faktiskt att den möjligheten också fanns. Varför skulle djävulen annars försöka fresta Jesus efter 40 dagars fasta... när han var svag? Det är naturligtvis möjligt att det bara var djävulen som trodde att han skulle kunna få Jesus på fall genom att fresta Honom - men jag tror inte det. Om Jesus kunde ha misslyckats, eftersom han var människa, så betyder det i alla fall för mig, i mitt hjärta, bara att Jesu seger blir ännu större.
Jag tror inte att Gud skulle ha varit den rättfärdige Guden som Han är, om Jesus inte hade kunnat antingen vinna eller förlora. Då hade ju alltsammans bara varit ’ett spel för galleriet’ som man brukar säga. Men Jesus misslyckades INTE utan vann!

MUSIK

Min käre vän! Vila i Guds hand genom tron på Jesus! Försök inte att prestera något som du tror gör dig ’värdig Guds nåd’ eller så. Du och jag blir aldrig värdiga. Vi är o-värdiga. Det är därför som det bara är av nåd som vi blir frälsta... och inte genom någon egen godhet, förmåga eller gärning.
Kan du ödmjuka dig till att ta emot nåd... som du alltså inte har förtjänat alls... då är du fullt kvalificerad som barn i Guds rike. Men är du en sådan människa som tvunget ska förtjäna förlåtelsen och det eviga livet, då kommer du aldrig att nå fram.
Det är ju därför vägen till Gud går genom tron på Jesus och den nåd som Han står för. Miljoner människor söker efter vägen till Gud, men finner den aldrig, därför att de söker den på fel ställe. Vägen är smal... den går genom nåden för ditt eget hjärtas hårdhet. Det är ingen bred och lätt framkomlig väg. Det är lätt att vilja tro, men det är inte någon lätt väg att finna tron. Man måste få kunskap om evangeliet, det glada budskapet om Jesus och förlåtelsen för sina synder. Annars går det inte.
Bibeln säger att det finns inget annat namn bland människor givet, genom vilket man kan bli räddad. Inget annat namn än namnet JESUS. Känner DU det namnet?
Om du undrar hur det går för den som aldrig fått höra talas om frälsningen i namnet Jesus, är Guds ensak. Personligen tror jag att den människan kommer att dömas efter sitt eget samvete.

Dagens minnesord: ”Gud är trofast, han genom vilken ni har blivit kallade till gemenskap med hans Son, Jesus Kristus” (1 Kor 1:9 – 1917).

MUSIK

Veckans andakter, v 39

 • måndag 21 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Mitt folk har bytt bort sin härlighet mot en avgud som inte kan hjälpa. Häpna över detta, ni himlar, rys av stor förfäran, säger Herren" (Jer 2:11-12 Ä SFB). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska som vanligt handla om kristen tro och min utgångspunkt är det... Läs mer

 • tisdag 22 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Men för att ni skall veta att Människosonen har makt här på jorden att förlåta synderÄ" (Luk 5:24 Ä 1917). Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Under den här stunden tänker jag tala om den kristna tron, alltså -den frälsande tron- som vi kan läsa om bland annat hos evangelisten... Läs mer

 • onsdag 23 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Mig tror ni inte, därför att jag säger er sanningen" (Joh 8:45 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Inför den här stunden känner jag mig manad att lyfta fram bibelorden från profeten Jesaja och det 53:e kapitlet (egentligen slutorden i kapitel 52) som bär överskriften... Läs mer

 • torsdag 24 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Den som har låtit sig övervinnas av någon, han har blivit dennes träl (2 Petr 2:19 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. När jag bad om ledning för det här programmet - som handlar om ‘att vara friköpt, - kom jag att tänka på en artikel jag läste om slavar som köps... Läs mer

 • fredag 25 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Angående denna frälsning har profeter ivrigt forskat och rannsakatÄ (1Petr 1:10 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Offertanken var i den judiska lagen att synd måste överskylas eller borttagas med blod - genom blodets kraft - och att kraften stod i proportion till värdet... Läs mer

 • lördag 26 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Se till att ni inte avvisar Honom som talarÄ (Hebr 12:25 Ä SFB) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Idag inleder jag med några bibelord av Hebréerbrevets författare. Han skriver så här: "Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet" (Hebr 13:8; SFB). Jesusnamnet är... Läs mer

 • Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Idag inleder jag med några bibelord av Hebréerbrevets författare. Han skriver så här: "Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet" (Hebr 13:8; SFB). Jesusnamnet är alltså bestämt av Gud och är det namn som består för evigt. Han var... Läs mer

 • söndag 27 september

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "De ödmjuka ger Han nåd" (Ords 3:34 Ä 1917) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om ödmjukhet - och högmod. "De ödmjuka ger Han (Gud) nåd" står det i Gamla Testamentet (Ords 3:34 Ä 1917). Och Jesus, som är Guds vishet, uppmanar dig och mig i Nya... Läs mer

 • Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om ödmjukhet - och högmod. "De ödmjuka ger Han (Gud) nåd" står det i Gamla Testamentet (Ords 3:34 Ä 1917). Och Jesus, som är Guds vishet, uppmanar dig och mig i Nya Testamentet med orden: "Kom till mig, alla ni som... Läs mer