18 februari 2020

Lyssna på andakten

Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

Loading the player...

Närma er Gud, så skall han närma sig er (Jak 4:8 – SFB)

Välkommen till ”En stilla stund” med Jan Eric Emgård. Kristen tro utgår från att Gud som har skapat oss allesamman, också är intresserad av att leda oss vidare i livet så att allt ska bli så bra som möjligt. Allt utgår då från vår tro på Honom, hans Son Jesus Kristus, och de övriga förutsättningarna i livet som gäller. Men för att allt ska bli rätt förmedlat av mig måste jag ha hjälp och vägledning. Därför ber jag om det nu.

”Gode Gud! Jag kommer inför dig med en bön i mitt hjärtas innersta, om vägledning i ditt ord. Dels så att jag själv kan förstå det och ta det till mig, och dels för att kunna förmedla det budskap som du vill ha framfört. Tack att du hör min enkla bön. Amen.”

Min högsta önskan är att du som lyssnar nu ska få ett glödgat budskap från Herren Gud, genom den Helige Ande. Ett budskap om den totala förlåtelse för all synd och skuld som Han är beredd att ge dig – bara du i ditt hjärta vill tro på den som han har sänt till din räddning – Jesus Kristus.

Jag känner dig inte och kommer kanske aldrig att få veta vem du är, men jag vet att du finns där ute, och genom en mycket underlig tillfällighet så sitter du alltså just nu och lyssnar på en Internet- eller radiokanal som sänder ett frälsningsbudskap som är helt baserat på kristen tro om en allsmäktig Gud som är oerhört intresserad av dig personligen som människa. Denne ende, sanne och allvetande Guden älskar dig och det är den enda anledningen till att Han vill ha kontakt och gemenskap med dig. Han känner dig utan och innan och vet allt om dig från det ögonblick du blev till i din mors liv. Han känner också till din framtid och eftersom han älskar dig så vill han leda dig på en väg som ger dig fullkomlig ro och trygghet i ditt innersta.

MUSIK

Du har många gånger frågat dig om det verkligen finns en Gud och om han bryr sig om människorna personligen. Han önskar ingenting hellre än att uppenbara för dig sanningen om att han verkligen existerar och vill hjälpa dig. Men hur ska han göra det för att du ska bli övertygad? Det vet bara du, och med det lämnar jag den frågan att klaras ut mellan dig och Gud själv. Bed till Gud och sök kontakt med honom genom hans Son Jesus Kristus, då kommer du rätt! Om du vill ta Gud på allvar så kommer han också att ta dig på allvar.

Vi ber tillsammans: ”Gode Gud, du som känner alla människors tankar och ser alla våra motiv inför dig som en uppslagen bok, låt oss finna nåd inför dina ögon och vägledning i vårt hjärta på ett sådant sätt att vi klart kan förstå vad du vill, så vi kan följa dig. AMEN!”

Det finns många vägar och vägskäl i livet som vi måste välja mellan. Många tvekar inför det gamla talesättet att ’var och en blir salig på sin tro’ och undrar om det är sant eller inte. Många börjar diskutera vad olika religioner står för och vad det kan föra med sig att ansluta sin tro och sin tanke till någon av dem.

MUSIK

Jag vill inte ge mig in på något religionsfilosofiskt resonemang, eftersom kristendom-en inte kan jämföras med något annat. Kristendomen grundar sig på Jesus Kristus och en personlig relation med honom. Jesus är alltså en person och inte en del av något religiöst system eller någon tankestruktur som någon människa har funderat ut. Bibeln, som är den kristna trons skrivna urkund, innehåller bland annat Guds an-visningar om hur det mänskliga livet ska levas. Den beskriver också Jesus som den enda vägen för människan till Gud. Om den vägen är den rätta eller inte, är inget kunskapsteoretiskt diskussionsämne - utan det är en trosfråga.
Enligt kristen tro gäller Jesu egna ord i Bibeln, där Han säger: ”Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig” (Joh 14:6 – SFB). Vill du inte tro på det, så är det du själv som väljer och bestämmer dig för att tro på någonting annat och någon annan väg. Enligt bibeln kommer du då inte till Gud, men det är ju ditt eget fria val.
Du har som människa alltid ditt eget fria val. Ingen annan kan välja åt dig utan det måste du göra själv. Jag kan förstå om du tycker att man inte kan veta vad som är rätt eller fel. Det är en alldeles riktig tanke, som Gud också har full förståelse för. Därför har han också sagt i sitt eget ord, i Bibeln: ”Smaka och se att Herren är god. Salig är den människa som flyr till honom” (Ps 34:9 – SFB). Den texten citerade jag alltså från Psalm 34 och vers 9, i Svenska Folkbibelns översättning. I den bibelpara-fras som heter ’Levande Bibeln’ har samma vers den här lydelsen: ”Pröva Herren, och se hur god han är! Se själv hur han slösar sin barmhärtighet på alla dem som litar på honom!” (Ps 34:9 – LB).

MUSIK

Vad betyder det här? Jo, det betyder att du DU får ’smaka’ eller ’pröva’ som det står. Om och när du sagt ditt JA blir du omedelbart innesluten i Guds familj och ett av hans barn. Du har mycket kvar att lära om det andliga livet på den kristna trons väg, men det kommer så småningom, precis som när ett nyfött barn växer till efterhand. Gud lurar aldrig in dig i någonting som är fel eller falskt - som du sedan inte kan ta dig ur. Men du måste ta det första steget själv i tro. Någon har sagt att det här med att ha med Gud att göra, är som att spela schack. Man måste alltid flytta sin egen pjäs först. Sedan får man se vad som händer. Är du schackspelare så förstår du precis vad det innebär.

Man kan säga att Gud har satt hela sin egen existens i pant på att du själv genom din egen personliga vilja att tro på hans Son, Jesus Kristus, ska komma rätt och få ett evigt liv.
Står det någonting om det i Bibeln? Ja, det gör det. Hur står det då? Jo, det står så här: ”Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst!” (Rom 10:9 – SFB). Ordet ‘frälst’ betyder räddad...alltså räddad från den eviga döden och till det eviga livet.

Det finns många frågor om den kristna tron - javisst! Men lägg dem i Guds hand tills vidare och överlåt åt honom att leda och visa dig. Han gör det med stor kärlek och omtanke.

MUSIK

Vi ber: ”Jag prisar dig himmelens och jordens Skapare, för att du har ordnat det så att det finns en väg till dig för alla som uppriktigt vill tro och komma till dig genom din Son - den levande Jesus Kristus - som herre i sitt liv. AMEN!”
Jag ser för min inre syn en äldre man som sitter och tittar ut över ett kalhygge, och tänker tillbaka på tiden som varit, när skogen stod hög och rak. Han är ledsen och förundrar sig över att man avverkar på det viset. Jag kan ingenting om skogsvård och sådant även om jag älskar träden när de majestätiskt vajar för vinden. Men så ser jag hur mannen går fram över kalhygget och får se nya skogsplantor som är på väg att växa upp. Det är en ny tid... och jag får tanken att de gamla, fina, värdefulla träden hade vuxit färdigt - precis som människor under Guds omvårdnad växer och utvecklas tills de når sin fulla mognad. Då tar Gud hem dem till sig... och nya friska krafter tar vid för att också de ska kunna växa upp till en prydnad inför Guds ansikte och till välsignelse för människorna i deras tid. Så fortsätter det släkte efter släkte, till dess att Guds tid för en större förändring är inne. Den dag när nådens tidsålder är slut, så börjar det en ny tid enligt Guds plan. Hur och när detta sker är Guds egen hemlighet. Det enda du och jag kan göra är att lämna alla sådana frågor med största förtroende åt Gud själv, Skaparen och Upprätthållaren av allt därför att i hans händer samverkar allt till det bästa, det är det enda som är säkert. Som ett Guds barn har du också tillgång till en direktkontakt med honom, genom bönen. Det är en väg som Gud har skapat för att alla hans barn ska kunna tala med honom om precis allt och när som helst - natt eller dag. Det är mycket om Gud som jag inte förstår, men Gud har aldrig begärt att vi ska förstå allting bara för att kunna ha kontakt med honom.

MUSIK

Om du har bil så förstår du vad jag menar när jag säger att det finns ju inget krav på att du ska förstå allt om en bil, bara för att du ska kunna köra den. Det är ju förstås en banal jämförelse men jag menar bara att man INTE tvunget måste förstå hur allt hänger ihop, för att det faktiskt ska fungera ändå - exakt som Gud har avsett. Är då tron på Gud ett sätt att fly undan verkligheten? Många människor menar ju det. På det vill jag svara utifrån min egen erfarenhet, att så är det verkligen INTE. Vi är alla underkastade samma lagar i universum - om inte Gud själv väljer att ändra på dem, vilket förstås händer ibland. Jag tänker t ex på Noa som med sin familj blev räddad undan syndafloden, som tog bort alla de andra människorna. Jag tänker också på det tillfället när Gud ändrade tidens gång, genom att konung Hiskia som ett tecken på att hans liv skulle förlängas med 15 år, fick se skuggan på konung Ahas’ solvisare gå de 10 steg tillbaka som den redan hade passerat (2 Kon 20:11; Jes 38:8).
Ibland undrar man varför inte Gud kunde sopa undan syndens makt genom sin blotta vilja och allmakt. Men, såvitt jag förstår, gick inte det, eftersom synden fanns inne i människornas egna hjärtan... och Gud hade ju själv gett dem en fri vilja.
Guds lag om döden, som en följd av synden skulle ovillkorligen uppfyllas, men också kärlekens lag om liv. När Jesus gav sitt eget liv för allas synder, i döden på ett kors, så uppfylldes därför både lagens krav om DÖD och andens krav om LIV på samma gång (Rom 8:2-3). Däri låg Jesu totala seger över all synd. Den seger som just du som lyssnar nu, får del i genom Din tro på Honom - Jesus - som dog för dig.

Dagens minnesord: ”Jag är vägen och sanningen och livet” (Joh 14:6)

MUSIK

Veckans andakter, v 14

 • måndag 30 mars

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  "Du är min Son, den Älskade. I dig har jag min glädje" (Mark 1:11) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Det här är en stund som handlar om personlig kristen tro och en relation med Gud - genom Jesus Kristus. Men innan jag går vidare och tar ytterligare några steg på trons väg, så... Läs mer

 • tisdag 31 mars

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  De som sår med tårar skall skörda med jubel (Ps126:5) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om personlig tro på Jesus Kristus, och en relation med Gud den Allsmäktige, himlens och jordens Skapare. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer

 • onsdag 1 april

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  De som sår med tårar skall skörda med jubel (Ps126:5) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden ska handla om personlig tro på Jesus Kristus, och en relation med Gud den Allsmäktige, himlens och jordens Skapare. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer

 • torsdag 2 april

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Var öppen för varje uppgift som kommer i din väg (Pred 7:19) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Inför den här stunden slog jag upp den Levande Bibeln och stannade inför några rader ur den bok som heter ‘Predikaren,. Där står det i det 7:e kapitlet och den 19:e versen: "Var... Läs mer

 • fredag 3 april

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Förnya i dessa år Dina gärningar (Hab 3:2) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. När jag förbereder mig för en sådan här stilla stund, så ber jag till Jesus och frågar Honom om vägledning, för jag vill så gärna veta om det är något särskilt Han vill ha sagt, och om jag kan förmedla... Läs mer

 • lördag 4 april

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Hans uppgång är så viss som morgonrodnadensÄ(Hos 6:3) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Jag inleder den här stunden med att läsa några rader om Herren Gud och hans lust till barmhärtighet: "Så låt oss lära känna Herren, ja, låt oss sträva efter att lära känna honom. Hans... Läs mer

 • söndag 5 april

  Lyssna på andakten

  Om du vill kan du lyssna på denna andakt, klicka på play i spelaren nedan för att starta ljudet.

  Loading the player...

  Du såg mig innan jag föddesÄ (Ps 139:16 Ä Bibel 2000) Välkommen till "En stilla stund" med Jan Eric Emgård. Den här stunden handlar om kristen tro för oss som känner oss ovärdiga i oss själva Ä ibland kanske också besvikna och bittra. Men innan jag går vidare ska jag be om Guds hjälp och... Läs mer